Най-новите застрахователни решения, банкови продукти и инициативи за българския бизнес

...
Най-новите застрахователни решения, банкови продукти и инициативи за българския бизнес
Коментари Харесай

Създаването на напълно безплатен е-магазин бе една от идеите, представени в Русе

Най-новите застрахователни решения, банкови артикули и начинания за българския бизнес бяха показани през днешния ден по време на конференция на Българска организация за експортно обезпечаване /БАЕЗ/ ЕАД, Българска банка за развиване /ББР/ ЕАД и Изпълнителна организация за поощряване на МСП (ИАНМСП). Целта на форума, който се осъществя и със съдействието на Областната администрация, е подкрепяне на родните компании, които срещат усложнение в намирането на решение за отбрана, ръководство или разрастване на капацитета на своя бизнес. Според регионалния шеф Анатоли Станев сходни начинания демонстрират извънредно значимата роля на страната за развиването на бизнеса. „ Възможностите, които се дават чрез застраховки, нисколихвени заеми и всевъзможен вид финансови нововъведения от страна на държавните институции, са от изключителна помощ за насърчаването на комерсиалната активност и експортния капацитет на българските компании “, разяснява Станев. „ Аз и екипът ми ще продължим да поддържаме реализирането на сходни конгреси, тъй като имаме вяра, че бизнесът има потребност от целенасочена поддръжка “, добави регионалният шеф.

Сериозен интерес провокира цифровата платформа “Business Booster ”, разполагаща с три профилирани модула. Първият от тях дава нужната информация за всеки бизнесмен по какъв начин да започва личен бизнес. Вторият модул дава опция за изцяло гратис основаване на електронен магазин, като единственото условие е регистрация с e-mail, име и телефон. Третият модул, който е пуснат в деяние безусловно преди два месеца, е ориентиран към онлайн кандидатстване за заеми. И трите варианти са изцяло безвъзмездни, като такса се дължи само при разглеждане на документите при вероятно кандидатстване за заем. Данните бяха изложени от Албена Борисова от ББР. Тя показа и редица други артикули, ориентирани директно към развиването на дребния и междинния бизнес в страната. Сред тях са благоприятни условия за кредитиране на обществени предприятия в размер до 100000 лв. с фокус върху интеграцията на хора в неравностойно състояние, както и планове, ориентирани към образованието и културата. Отпускат се и заеми за създаване на централи до 1 MW/p, както и такива за енергийна успеваемост на дребни и междинни предприятия. При последните са планувани благоприятни условия до 100% финансиране на кредитните разноски без Данък добавена стойност, гратисен интервал до 10 месеца, както и обезпечаване на сума до 500000 лв. за период от 5 години. Дава се и опция за софтуерна рационализация на стойност до 2 милиона лв. и още доста други варианти. Предвидена е и помощ на хотелиерите и ресторантьорите, като там размерът на заема е до 20% от проходите за 2021-а, само че не по-малко от 100000 лв.. Сред плюсовете на мярката е, че се изисква и понижено поръчителство.

В елементи ръководителят на Управителния съвет Гълъбин Гълъбов и неговият заместител Веселин Рашин показаха продуктите на БАЕЗ. Всяка година сдружението застрахова към 3% от външнотърговския оборот на компаниите в страната, който възлиза на към 3 милиарда лв.. В обсега на застраховките им влизат търговски опасности в страната и в чужбина, търговски и политически опасности за страни отвън Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, финансови опасности по заеми и финансирания, вложения и гаранции с проявяване на територията на страната.

Участниците в срещата имаха опцията да се срещнат с изцяло новаторски застрахователни решения, като застраховка на търговски покупко-продажби на микро и дребни предприятия, както и застраховка, предопределена за отбрана на кредитни покупко-продажби на дребни и междинни предприятия за оборотни средства. Отделено акцент бе подложен и на обезпечаването на застрахователно покритие под формата на Гаранция на български компании пред задгранични бенефициенти за присъединяване в търг, осъществяване на контракт, поддръжка или предплатено заплащане, като опция на банковите гаранции. Инструментът е по-удобен за компаниите, тъй като нормално за приемане на такава гаранция се изисква блокиране на средства от оборотния капитал на компанията, до момента в който в тази ситуация се заплаща единствено застрахователна награда, като с изключение на финансовото положение на компанията се обследва нейния опит в осъществяване на планове, както и тези, които се обследват дали са в период и бюджет. От БАЕЗ работят и за стимулиране на износа на артикули и услуги на български компании на европейския пазар посредством гарантиране осъществяване на контракти. Този вид гаранции ще могат да се употребяват както пред обществени, по този начин и пред частни бенефициенти.

Подобни събития към този момент се организираха в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР