Най-новата творба на големия български диригент и композитор Емил Табаков

...
Най-новата творба на големия български диригент и композитор Емил Табаков
Коментари Харесай

Варна отбелязва 75-годишния юбилей на маестро Емил Табаков

Най-новата творба на огромния български диригент и композитор Емил Табаков – Концерт за цигулка и оркестър ще прозвучи за пръв път във Варна на 25 ноември 2022, 19.00, ФКЦ , със солист виртуозния цигулар Светлин Русев.

За оркестъра на Държавна опера Варна е чест и наслада да показа за пръв път в града Концерт за цигулка и оркестър от Емил Табаков, под диригентството на самия създател, в годината на неговия 75-годишен празник. В програмата на симфоничния концерт е включена и Седма симфония от Лудвиг ван Бетовен.

ЕМИЛ ТАБАКОВ

„ Написах Концерта за цигулка и оркестър за Русенския фестивален оркестър и особено за Светлин Русев, който беше солист на министър председателите в Русе, София, в този момент и във Варна. Във всичките ми концерти за разнообразни принадлежности съм заложил драматургия, която изисква виртуозност освен от солиста, само че и от оркестъра. Оркестърът за мен в никакъв случай не е акомпаниращ, тъй че и в Концерта за цигулка и оркестър той също е равнопоставен и извършва виновни задания. Моето най-важно условие за един добър оркестър е да знае по какъв начин се свири Бетовен, по какъв начин се свири Брамс, по какъв начин се свири Моцарт. Да знае по какъв начин се интонира, по какъв начин се фразира в дадения случай. Добрите оркестри го могат, тогава диригентът няма потребност да изяснява разликите в интерпретацията на другите композитори и нещата стават по-лесни. Оркестрите в цяла България станаха оперни и въпреки че положителните оркестри могат да извършват и оперна, и симфонична музика, подготовката на един симфоничен концерт допуска повече време, до момента в който се навлезе в спецификата му. Обратно, един симфоничен оркестър също би имал потребност да се настрои на оперно свирене. И в двата случая диригентът има какво да прави “, прецизира маестро Табаков.
Диригент и композитор със международно самопризнание, Емил Табаков управлява разнообразни музикални институции: камерния отбор " Софийски солисти " (1979-1988); Софийската филхармония (1985-2000); Белградската филхармония (1994-1999); Новогодишния музикален фестивал в НДК (1999 - 2004); Симфоничния оркестър “Билкент ” в Анкара (2002-2008); Симфоничния оркестър на БНР (2008-2015). Дирижира Фестивалния оркестър на „ Мартенски музикални дни “ в Русе, постоянно работи с оркестрите на Варненската и Пловдивската опера. Дирижира огромния концерт в НДК във връзка българското европредседателство през 2018 година Гостувал е с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент в доста страни на Европа, Америка, Азия и Австралия. Репертоарът на Емил Табаков включва огромно многообразие от оперни и симфонични творби от класиката, романтизма и модерни създатели. Осъществил е записи на повече от 250 симфонични и оперни творби на компактдискове за известни звукозаписни компании. С впечатляващото си и огромно творчество - 11 симфонии, концерти за оркестър, концерти за разнообразни принадлежности, Реквием, камерни и солови творби, Емил Табаков се подрежда измежду най-забележителните български композитори на нашето съвремие.

75-годишният празник с нищо не трансформира напрегнатото му всекидневие на диригент и композитор:

„ Има доста творби, които одобрявам и още не съм издирижирал. Искам да композирам и нова музика, покрит съм с поръчки. Опитвам се да редувам двете неща равностойно, само че времето все не доближава “, усмихва се харизматичният диригент, към който музикантите от Оркестъра на Държавна опера Варна изпитват почит и удивление.


Петър Тулешков – цигулар и диригент

Маестро Табаков е доста вдъхновяваща персона, която ни събира в едно цяло и ни насочва към дълбините в музиката. Очаквам с неспокойствие всяка среща с него, тъй като той избира забавни стратегии със модерна музика, която не се свири постоянно, а в нея има такива шедьоври. Като композитор Емил Табаков е ослепителен представител на актуалната музика. Неговата истинска музикална мисъл построява комплицирана фактура с преплетени размери, в която в действителност всичко е свръхподредено и основава своя характерна атмосфера. Така е в Концерта за цигулка и оркестър, в симфониите му и други негови творби.

Имах щастието да ръководя неговия Концерт за маримба, вибрафон и барабан. Със благоговение се заех с партитурата и подреждайки нещата в главата си, в съзнанието ми започнаха да се избистрят картини. В цялото творчество на Емил Табаков тази подреденост и равномерност основават една особена моторика, както у Бетовен. Затова в нашия концерт в този момент Концертът за цигулка и оркестър на Емил Табаков е комбиниран прелестно със Седмата симфония на Бетовен, в която всичко е бързо, със непоколебим темп, танцувално, маршово даже. Откриваш разнообразни съпоставки, виждаш подредеността, виждаш детайлите и пред теб изниква цялостната картина. А втората и третата част на Концерта за цигулка и оркестър са безспорни молебствия - един космос, в който господства хармонията. Властва виртуозно и танцувално – това също са присъщи белези в композиторския жанр на Емил Табаков. Желая му здраве и наслада. Вярвам, че вдъхновението ще го води и във времето напред.
Галина Ледлова - виола

Да свириш с маестро Табаков е празник. Огромен ерудит и енциклопедист, извънреден композитор и превъзходен диригент с отношение към оркестъра. Пожелавам му още дълги години да е в тази превъзходна кондиция, която демонстрира непрестанно.

Борис Казаков - контрабас

Прекрасно се свири с маестро Табаков. Той съумява да извади най-хубавото от всеки музикант. В неговия Концерт за цигулка и оркестър се сблъскваме с редица новаторски подходи в композиторския му жанр като да вземем за пример необикновеното разделяне на нотите, което музикантът би трябвало прецизно да съблюдава, просто би трябвало да пренастрои метронома в главата си. Да продължава да твори и още доста години да бъде сред нас.
Марина Винокурова - цигулка

Много одобрявам маестро Табаков. Обичам да изсвирвам под неговата диригентска палка. Вълнува ме неговата музика, чувствам в нея оптимизъм и житейска мъдрост. Пожелавам му здраве, благополучие и креативен висоти.
Красимир Щерев – цигулка, концертмайстор

С огромно наслаждение изсвирвам с маестро Табаков. Той има голям опит, владее напълно оркестъра и с него ние не стопираме да се усъвършенстваме. Той е акуратен и придирчив, което може да тормози единствено този, който не се е подготвил добре. Имам прелестни мемоари от концертите си с маестро Табаков. Първият ми допир с неговото изкуство се случи по прекрасен мотив, солирах в Бетовеновия концерт за цигулка и оркестър, беше отлично. Радвам се всякога, когато маестро Табаков идва във Варна. Да бъде здрав, многогодишен и все по този начин да ни въодушевява.
Зара Сирязова - виолончело

Прекрасен диригент. Удоволствие е да работя с него. Той е придирчив, само че в това време дава независимост на музиканта и това доста ми подхожда.
Олена Мошинска – виолончело, концертмайстор

Маестро Табаков е неповторим създател и диригент от най-висша класа, към който всички изпитваме голям почит. Той създава в детайли всеки подробност и демонстрира самообладание, даже когато на оркестранта му е мъчно да се оправи. Много е придирчив, само че умее и да се майтапи, което разведрява атмосферата. В началото, да си призная, се опасявах от него, само че към този момент знам, че в случай че се отнасяме съществено към дилемите си, даже да сбъркаме нещо, той ще го означи с усмивка. Пожелавам му от сърце здраве и задоволство. Дано сме дружно в още доста концерти.
Нейко Бодуров - тромпет

Маестро Табаков постоянно предлага рискови стратегии, които ни предизвикат и ни оказват помощ да се усъвършенстваме. Искам да го поздравя за превъзходния Концерт за цигулка и оркестър, който е написал – една виртуозна творба за всички принадлежности, освен за соло цигулката. За нас е голямо наслаждение да сме дружно на една сцена с диригент от подобен висок сан. Благодарим му за това и си пожелаваме да свирим най-малко още 75 години с него.
Ирина Олшанска - цигулка

Удоволствие е да свириш под диригентството на маестро Табаков. От него постоянно научаваш нещо ново. Имам чувството, че с неговите подготовки прочистваме слуха си и това ни работи като профилактика, изключително когато свирим класика, Бетовен да вземем за пример. Невероятен музикант, който ни зарежда с страст и ни подтиква да се развиваме. Същото е в този момент с Концерта за цигулка и оркестър – една блестяща и доста сложна творба, за която оркестърът би трябвало да бъде на високо равнище. Пожелавам на маестро Табаков още дълго да резервира такава прелестна форма, да бъде все по този начин деятелен, положителен и изобретателен. Очакваме с неспокойствие новите му произведения.
Здравко Гайдаров – тромпет

Голям диригент. С маестро Емил Табаков се прави същинска музика.
Даниела Димова – шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна

Да се работи с огромни създатели, освен диригенти, само че и композитори, като Емил Табаков, е привилегия и отговорност. В последните години той постоянно застава пред нашия оркестър и резултатите от работата му са забележими и трайни. С огромно наслаждение демонстрираме пред нашата аудитория нова българска музика, какъвто е Концертът за цигулка и оркестър на Емил Табаков, в който ще свири блестящият български цигулар Светлин Русев, дружно с Оркестъра на Държавна опера Варна. Варненската премиера на този концерт ни дава взор към най-хубавото, което българската просвета е сътворила.

Има нещо алегорично в това, че в 75-ия юбилеен сезон на Варненската опера ние означаваме и 75-годишния празник на маестро Емил Табаков. Вярвам, че той още дълги години ще ни радва със своето огромно изкуство! На многая лета!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР