Най-нископлатени са служителите в сектор Други персонални услуги, който включва

...
Най-нископлатени са служителите в сектор Други персонални услуги, който включва
Коментари Харесай

КНСБ: В 2/3 от отраслите в промишлеността заплатите са над средното за страната

Най-нископлатени са чиновниците в бранш " Други лични услуги ", който включва фризьорски и козметични услуги, пране и химическо почистване, фитнес и погребални организации.

[Pixabay] Увеличението на възнагражденията там, където има групово договаряне, всеобщо е с сред 5% и 10% през предходната година. Това излиза наяве от годишния отчет на КНСБ. В частния бранш покачването е над 10%. Според синдикалната организация темповете се приближават до поставената от организацията цел - най-малко 12% годишно.

Колективното трудово договаряне покрива към 30% от наетите, т.е. обгръща близо 700 хиляди души. Числата се разпределят сред действителния и бюджетния бранш, само че повече към втория, излиза наяве от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Къде порастват заплатите

През 2018 година междинната брутна месечна работна заплата в страната набъбна с 9.4% до 1135 лева, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Според отчета на КНСБ в 17 от 29 браншове в индустрията възнагражденията на чиновниците са над междинното за страната, а темповете на напредък изпреварват междинните в 13 браншове. " Тези данни свидетелстват за относително добра обстановка и благоприятни условия за продължаващо повишаване на работните заплати ", пишат от синдикалната организация.

В промишлеността най-нископлатени остават браншове от леката индустрия като произвеждане на облекло и обработка на кожи (съответно 672 и 655 лева.). В услугите пък трайно ниски са заплатите в ресторантьорството, ветеринарната медицина, защита и следствие, сочат данните на КНСБ. " От тази категория се оттласна секторът " Търговия на дребно ", в който водещи мултинационални компании постановиха стартови заплати, надвишаващи освен минималната, само че и междинната работна заплата за страната ", показват в отчета си синдикатите.

От друга страна, заплатите нарастват с над 10% за личния състав в секторите на осведомителните технологии (10.6%), юридическите и счетоводни услуги (17.8%), архитектурните и инженерни действия (29.2%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР