Най-ниските температури през май у нас ще са между 3

...
Най-ниските температури през май у нас ще са между 3
Коментари Харесай

От яке до тениска: Между 3 и 33 градуса ни чакат през месец май

Най-ниските температури през май у нас ще са сред 3 и 8 градуса , а най-високите – сред 28 и 33 градуса, .

Това предвижда синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Марияна Попова пред „ Българска телеграфна агенция “. Тя добави, че през идващите 30 дни се чака междинната месечна температура да бъде към и над нормата. Това значи, че в по-голямата част от страната тя ще е сред 16 и 19 градуса , по Черноморието и във високите полета – 15-16 градуса, в планините – от 2-5 градуса по високите елементи над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските .

В по-голямата част от страната приблизително месечната сума на преваляванията ще бъде към нормата . Месечната норма на преваляванията е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма е сред 30 и 50 литра на квадратен метър , а в планинските и припланинските региони – от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първите 10 дни се чака температурите ще бъдат близки до нормалните. Относително по-топло ще бъде при започване на месеца. Ще бъде неустойчиво, през множеството дни с нараснала възможност за превалявания , съпроводени с гръмотевици, основно в следобедните часове, изначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май – и в Източна. В обособени дни явленията ще са по-интензивни .

След релативно стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса още веднъж ще бъде неустойчива, с нараснала възможност за краткотрайни превалявания и гръмотевици , на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има заран. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за превалявания понижава , а температурите ще се покачат.

Между 20 и 25 май наклонността е преваляванията да са малко, а температурите последователно да се покачват и да са по-високи от нормалните. Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и изменчиво време .

Има ли заплаха от воден режим по Южното Черноморие това лято?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР