Най-мощният в света скенер за ЯМР, който би могъл да

...
Най-мощният в света скенер за ЯМР, който би могъл да
Коментари Харесай

Най-мощният ЯМР в света направи първи революционни изображения

Най-мощният в света скенер за ЯМР, който би могъл да има дълбоки последствия при диагностицирането на неврологични болести, достави първите си изображения - на тиква, оповестява Евронюз, представени от БГНЕС.

Наречена „ Iseult “, машината е плод на повече от 20 години проучвания и партньорство сред Френската комисия за атомна сила (CEA) и немския производител Siemens-Healthineers.

Машината ще даде опция „ да се изследва структурата на мозъка по по-фин метод “, съгласно Сесил Лерман, инженер и началник на плана зад новия скенер за ЯМР.

Защо изображения на тиква, а не на човешки мозък?

" Тиквата има същия диаметър като мозъка, забавна, комплицирана вътрешна конструкция, със зърна и влакнести елементи - а в този момент е и е подобаващият сезон ", сподели Лерман.

Преди да получи зелена светлина от здравните управляващи за проучване на доброволци, машината първо ще изисква месеци на деликатна конфигурация и последни проби на инструментите си.

Как работи?
 Проф. Генчо Начев: Коронавирусът непосредствено и косвено визира сърцето Проф. Генчо Начев: Коронавирусът непосредствено и косвено визира сърцето
" Пневмонията в белия дроб води до повишение налягане на кръвта и се получава сърдечна непълнота. Този вирус непосредствено визира миоц...

Машината не дава отговор на елементарните стандарти. Нейният пик на мощ доближава 11.7 Tesla (T), спрямо 3 T за нормалните машини за проучване. Това е еквивалентно на 230 000 пъти от това на магнитното поле на Земята.

Подложени на интензивно магнитно поле, ядрата на молекулите се поляризират, сходно на иглата на компас, задвижена от магнитното поле на Земята. Излъчването на по-слаби полета ще наруши този ред и според от честотата на сигнала ще направи допустимо характеризирането и локализирането на типа на следените тъкани. След това изчисленията трансформират тези данни в изображения.

Отнело е шест години за производството на магнита и сглобяването на хилядите километри от рядка сплав от ниобий-титан, които съставляват голямата 45-тонна бобина на машината. Самият магнит се поддържа при температура покрай безспорната нула при -271 градуса по Целзий, с помощта на хиляди литри течен хелий. Такъв развой оказва помощ да се отстрани всяко противодействие на потока на електрически ток в бобината му. Целият магнит, който тежи 132 тона, се обитава в цилиндър с дължина 5 м и диаметър 5 м.

Най-ефективният скенер за най-хубавите изображения

Според Quettier Iseult това е „ най-ефективният сканиращ уред в света “.
 Децата със подозрение за рак на окото ще може да се изследват в България, не в чужбина Децата със подозрение за рак на окото ще може да се изследват в България, не в чужбина
Тригодишните деца, които може да страдат от ретинобластом (бел. ред. - рак на окото) и имат потребност от диагноза, няма да отиват в чужбина...

Той се трансформира в новата звезда на NeuroSpin, изследователския център за мозъчни изображения на CEA, ситуиран покрай Париж и управителен от невролога Станислас Дешан. Центърът към този момент разполага с най-съвременни машини, с ЯМР със 7 T и даже 17 T, които могат да поберат дребни животни.

Но " Iseult " ще бъде най-мощният ЯМР, кадърен да побере човешко тяло, с помощта на 90-сантиметровия си „ тунел “, който се отваря.

Машината се стреми към разграничителна дарба на изображението под половин милиметър, скок напред в региона на медицината, който ще разреши " да се навлезе доста по-фино в разграничителната дарба на пространствените структури " на мозъка.

Резултатите биха могли да оказват помощ за по-доброто схващане на анатомията на мозъка, само че и по какъв начин той действа по време на когнитивните задания.

Невродегенеративните болести като Паркинсон и Алцхаймер, както и психиатрични положения като биполярни или съдови разстройства могат да бъдат предотвратени, в случай че бъдат открити в точния момент с тази машина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР