Най-много средства по и устойчивост са предвидени що се отнася

...
Най-много средства по и устойчивост са предвидени що се отнася
Коментари Харесай

Новият План за възстановяване и устойчивост - за какво искаме най-много пари от ЕС

Най-много средства по и резистентност са планувани що се отнася до стълба „ Зелена България ” – 36,8%. Общо парите, които би трябвало да дойдат от Европа, са 12,621 милиарда лв., а малко над 8,2 милиарда лв. ще дойдат като национално съфинансиране т.е. от България! Отделно се чакат инвестиции от частния бранш за 6,880 милиарда лв.! Това планува последната към този момент версия на проекта, която към този момент е показана за публично разискване –!

„ Зелена България ” е стълбът с фокус върху устойчивото ръководство на естествените запаси и там най-вече пари от Европа се чакат по перото за саниране на сградния фонд от „ Нисковъглеродна стопанска система ” – 1,844 милиарда лв., както и още 621 млн. лв. от страната. За съпоставяне, за опцията семейства да конфигурират ВЕИ и да задоволяват потребностите си от ток са планувани 140 млн. лв. от Европа и 100 млн. от страната.
 Близо 2 милиарда лв. за обучение и просвета са заложени в Националния проект за възобновяване Близо 2 милиарда лв. за обучение и просвета са заложени в Националния проект за възобновяване
Един от целите в проекта е основаване на STEM среда във всички учебни заведения в страната. Малко над 576 млн. лева са планувани за основаване...

По въпроса с бъдещето на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток ”, в проекта е превидено да се прави високоефективна газова централа с комбиниращ цикъл, с която да се понижат нездравословните излъчвания от предприятието. От Европа ще дойдат 498 млн. лв., а от България – 1,163 милиарда лв.. Специално за „ Марица Изток ” има и друго предложение по какъв начин да се понижат нездравословните излъчвания, само че най-малко към този момент то не влиза в проекта –!

Що се отнася до „ Иновативна България ”, на която се падат 27% от парите в проекта, най-вече в образованието се дава за модернизиране на учебните заведения, детските градини и университетите, с цел да станат по-привлекателни и качествени – съвсем 570 млн. лв. от Европа и още 110,5 млн. лв. от страната. Рекордьор обаче е така наречен Програма за икономическа промяна – 1,2 милиарда лв. от Европейски Съюз, 1,672 милиарда лв. от България, като е конкретизирано, че програмата е обвързвана с даване на държавна помощ. В нея са заложени 3 фонда – за напредък и нововъведения, за зелен преход и и за вложения в климатичен неутралитет и цифрова промяна. По тази стратегия ще се дават грантове и „ финансови принадлежности ” за дребни и междинни предприятия.

Интересен факт е, че по дирек „ Справедлива България ”, който е с фокус върху хората в неравностойно състояние и построяването на обществени институции за потребностите на жителите като цяло и общо 18% от парите по проекта за този дирек, е планувано Европа да даде малко над 374 млн. лв. за обезпечаване на новаторска здравна инсталация за лечебните заведения ни, до момента в който страната взе участие с малко над 74 млн.лева. Освен това, за медицински хеликоптери и система за оказване на незабавна помощ по въздуха Европейски Съюз ще ни даде съвсем 129 млн. лв., ние би трябвало да вложим още 25,5 млн. лв.. Над 46 млн. лв. пък ще отидат за развиване на телефон 112 и това са европари, а настрана страната би трябвало да даде още 9,3 млн. лв..

17,8% от парите по проекта ще отидат по дирек " Свързана България ". Там 527 млн. лв. европари би трябвало да се изхарчат за цифрова инфраструктура, а още съвсем 405 млн. лв. ще дойдат от страната. За създаване на ВиК и то особено канализация в проекта се желаят 300 млн. лв. от Европа и 92,8 млн. лв. от страната, а за Линия 3 от метрото - 360 млн. лв. от Европейски Съюз и 405,8 млн. лв. от страната.
 Плащаме 15 на 100 от цената на санирането Плащаме 15 на 100 от цената на санирането
Нови правила за саниране са подготвили от районното министерство. Те са записани в последната версия 1.3 на Националния проект за възс...

" Моите упования са, че ще бъдат подкрепени и продължени с нужната дълбочина на нужните промени, които би трябвало да бъдат направени. Според мен значимите акценти са в образованието и нововъведенията, които в основата на една добре развита стопанска система образованието е един значим фактор. Другите акценти в Плана са за умна промишленост, за икономическа промяна както за софтуерен и екологичен преход и декарбонизация във връзка с българската енергетика, а също по този начин и софтуерен и екологичен преход на българското селско стопанство ", уточни служебният министър председател Стефан Янев, представен от БГНЕС.

" Трябва да се показва по какъв начин страната желае и е в положение да подаде ръка както на жителите, по този начин и на бизнеса. От една страна да прояви взаимност, а въпреки това да даде подтик на българския бизнес, който е в основата на благоденствието на всички български жители ", разяснява той.

От думите на Янев стана ясно, че следва вицепремиерът Атанас Петканов да разиска акцентите от него с депутатите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР