Най-много гориво със средно месечните си заплати могат да купят

...
Най-много гориво със средно месечните си заплати могат да купят
Коментари Харесай

Най-много бензин могат да си купят жителите на Люксембург, най-малко – гражданите на Украйна


Най-много гориво със приблизително месечните си заплати могат да купят жителите на Люксембург, минимум – жителите на Украйна. Русия е в средата на рейтинга, квалифициран от РИА Рейтинг по поръчка на РИА Новости за досегаемост до бензин за популацията за страните от Европа.

При правенето на рейтинга са употребявани данните от формалната статистика на страните от Европа за цените на бензина с октаново число 95 към началото на юли 2019 година (за Норвегия и Украйна – данните са от май 2019 г.). Изменението на цените е изчислено в националната валута на страните.

През първата половина на 2019 година динамичността на петролните цени е била разнопосочна. Като цяло за полугодието цената на петрола вид Brent е повишена съвсем с 18 %, което се дължи на доста фактори, на първо място на съглашението ОПЕК+. Цената на бензина обаче се дефинира освен от петролните котировки, само че и редица други фактори и в частност от данъчния режим. При това е явно, че достъпността до бензин от страна на потребителите зависи освен от неговата цена, само че и от приходите на популацията.

Люксембург е водач в рейтинга

Лидер по рейтинга е Люксембург. Жителите на тази страна могат да придобият за междинната си заплата 2,9 хиляди литра бензин. Цените на горивото в тази страна не са доста високи, а заплатите са едни от най-високите в Европа.

Второ място заема Норвегия с 2,2 хиляди литра бензин. Бензинът в тази страна е релативно безценен, само че заплатите също са доста високи.

В първата петица от рейтинга влизат също по този начин Австрия, Ирландия и Англия. Жителите на тези страни могат да придобият със приблизително месечните си заплати над 1,9 хиляди литра бензин.

Русия се намира в средата на рейтинга – на 16-то място сред Италия и Естония. Жителите на Русия могат да си купят със своите приблизително месечни заплати от порядъка на 927 литра бензин с октаново число 95. По-нагоре в рейтинга са ситуирани главно развитите западноевропейски страни. Русия изпреварва по досегаемост до бензин доста страни от Източна Европа, а също по този начин и прилежащите Украйна, Казахстан и Беларус.

Последно място по досегаемост до бензин за популацията заема Украйна. Гражданите на тази страна имат опция да купят единствено 279 литра гориво. Това е 10 пъти под опцията на жителите на Люксембург и 3,3 пъти по-малко от Русия. Бензинът в Украйна е един от най-евтините в Европа, само че ниското равнище на заплатите не разрешава обезпечаването на досегаемост за популацията.

Освен Украйна новобранци са България, Румъния, Латвия и Беларус. Жителите на тези страни могат да си разрешат да си купят не повече от 560 литра на месец.

Най-евтиният бензин е в Казахстан

В безспорна стойност, най-ниската цена на горивото от всички страни, участващи в рейтинга е записана в Казахстан. Според изчисленията в рубли, цената на литър бензин с октаново число 95 е 27,9 рубли, се отбелязва в материала. На второ място се подрежда Русия с цена от 45,5 рубли за литър. Четвърто място заема Беларус – към 52 съветски рубли за литър, а на четвърто се подрежда Украйна, в която съгласно изчисленията литър бензин излиза 74,7 рубли. По-нататък в рейтинга се подреждат страните от Източна Европа с релативно ниски цени на горивото.

Най-евтиното дизелово гориво също е в Казахстан – 31,9 рубли за литър, а Русия е на второ място с 46,1 рубли за литър.

Най-скъп е бензинът от страните в Европа, като при преизчисляване в съветска валута преди всичко се подрежда Нидерландия. Там цената на литър бензин е 118,7 рубли за литър. По-нататък следват Норвегия, Дания, Гърция и Италия. В тези страни литър бензин коства над 113 рубли за литър.

В множеството страни със безценен бензин главната причина за тази стойност са високите налози върху горивата.

Дизеловото гориво, съгласно рейтинга, се продава в Норвегия – 111,6 рубли за литър Над 100 рубли за литър коства дизеловото гориво в Швеция, Италия, Англия, Белгия и Франция.

Практически във всички страни, участващи в рейтинга цените на бензина са нарастнали. Намаление се регистрира единствено в Казахстан – минус 3,9 % и Украйна – минус 1,3 %. В Малта цените са останали на предходното равнище. В останалите страни се регистрира растеж на цените. Най-съществено цената на бензина е повишена в България – плюс 13,6 %, в Литва – плюс 12,0 % и в Унгария – плюс 11,5 %.

Ситуацията с изменението на цените на дизеловото гориво е сходна с динамичността на цените на бензина. Стойността на дизеловото гориво е повишена в 28 от страните, от общо участващите 33 в рейтинга.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР