Най-много болнични през изминалите празнични дни са взели служителите, работещи

...
Най-много болнични през изминалите празнични дни са взели служителите, работещи
Коментари Харесай

25% от болничните по празници са при бюджетните служители


Най-много болнични през миналите празнични дни са взели чиновниците, работещи в бюджетните организации. Това стана ясно от разбор, показан от обществения министър Деница Сачева, обвързван със злоупотребите с болничните, заяви Дарикнюз.
По време на Коледните и Новогодишните празници не се е нараснал доста броят на взетите болнични листове. Най-голям обаче е процентът само че пък максимален бил процентът на заетите в бюджетната сфера – 25%.
Болничните листове до 7 работни дни са най-често издаваните, само че съществена причина за увеличение на компенсациите са поради дълги болнични - от 8 до 30 календарни дни, уточни Сачева.
Най-голям брой болнични листове взимат служащите от трета категория труд, като пикът е през зимните месеци. Най-честите диагнози са изострен бронхит, увреждане на междупрешленните дискове в поясния отдел, остра зараза на дихателните пътища и вирусна зараза.
По думите на Сачева постоянни аргументи за злоупотреби с болнични са ваканциите на децата, за наемана на сезонна работа през лятото, както и поощряване от страна на работодателите, с цел да не се заплащат заплати.
Стана ясно, че в едномесечен период тематиката за злоупотребите с болнични ще бъде разисквана в Националния съвет за тристранно съдействие. Работодатели, синдикати и страната са се фокусирали върху 40 ограничения за ограничение на злоупотребите, а при приемането им могат да се наложат законодателни промени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР