Най-мащабните археологически проучвания от 30 години на древния град Мисионис

...
Най-мащабните археологически проучвания от 30 години на древния град Мисионис
Коментари Харесай

Разкопките на крепостта Мисионис разкриват детайли за падането на България под османска власт

Най-мащабните археологически изследвания от 30 години на античния град Мисионис край Търговище са в ход от близо две седмици и към този момент дават резултати. Според проф. Николай Овчаров крепостта е доста перспективна във връзка с бъдещи находки и може да бъде избрана като „ Северен Перперикон “, по тази причина изследването му е предпочитано тази година.
Снимка: btvnovinite.bg
Археолозите могат да се похвалят с над 130 артефакта и проучване на нови здания в античното населено място. Впечатление вършат доста оръжия, бижута, стъклени предмети и монети, а една от тях - сребърна от края на второто българско царство – е доста добре непокътната.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Това е монета, аспра на Цар Иван Шишман, последният български цар, виждаме от едната страна Шишман в монограм и цар от другата страна “, изяснява проф. Николай Овчаров, съветник на разкопките.
Снимка: btvnovinite.bg
Освен разкопки следва и огромна консервация на откритото. Още в първите две седмици на тазгодишните изследвания е приключено разкриването на извънредно забавната епископска резиденция.
Снимка: btvnovinite.bg
Учените към този момент демонстрират в целокупност освен нейните остатъци, само че и още по-голяма част от процъфтяващия феодален град, който е просъществувал до края на Втората българска страна, а тук е даден и сериозен отпор на завоевателите – османските турци.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Освен огромното количество стрели, бойни топки, просто останки от върхове на саби, върхове на копия, просто това са счупени неща, които са се случили вследствие на огромната борба с османските турци, т.е. тук при нас последните бранители са дали огромен отпор “, споделя ръководителят на разкопките Стефан Иванов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР