Най-мащабната стачка в Холивуд от 60 години - актьори и

...
Най-мащабната стачка в Холивуд от 60 години - актьори и
Коментари Харесай

Какво провокира най-мащабната стачка в Холивуд от 60 години насам?

Най-мащабната стачка в Холивуд от 60 години - артисти и сценаристи оповестиха, че стопират работа. Причината е неуспех на договарянията за нов групов контракт сред техните две гилдии и огромните продуцентски компании.

С навлизането на стрийминг платформите, актьорите към този момент не получават хонорар за всяко лъчение на техен филм. Те упорстват това да се промени, а до тогава фотосите на хитови продукции стопират и евентуално скоро няма да забележим на екран дълго чакани филми и сериали.

Актьорите взеха решение, че се причисляват към стачката на сценаристите и няма да работят, до момента в който не реализиран съглашение.

" Времето изтече, а също и търпението ни. Ние сме хора, които поставят труд и настояваме този труд да бъде уместно заплатен. Не можете да печелите пари без нас, тъй като не можете да съществувате без нас ", разяснява ръководителят на Гилдията на актьорите Фран Дрешър.

160 хиляди артисти стартират стачка. Присъединяват се към протестиращите към този момент втори месец сценаристи. За първи път от 60 години двете гилдии стачкуват по едно и също време. Тогава Холивуд стопира работа за 10 седмици, а митингите на актьорите са управлявани от бъдещия президент Роналд Рейгън.



Снимки: Българска телеграфна агенция, БГНЕС (Архив)

Причините за недоволството в този момент са ниско възнаграждение и условия, които не дават отговор на новата реалност в Холивуд. С навлизането на стрийминг платформите, филмовите дейци към този момент не получават хонорар за всяко лъчение на продукция с тяхно присъединяване. В същото време продуцентските компании печелят милиони. Актьорите са срещу и навлизането на изкуствения разсъдък в сектора. Предложено им е да подписват контракт, съгласно който щом един път бъдат снимани, обликът им може да бъде пресъздаван цифрово.

Първите протестни дейности в Лондон са към този момент налице. Екипът на " Опенхаймер ", филм на режисьора Кристофър Нолан, се събра за премиерата на историята на основателя на атомната бомба.

" Искахме да дойдем тук да представим кино лентата си, тъй като положихме доста старания и се гордеем с това, което създадохме. Но, в случай че разгласят стачка, ще се приберем вкъщи ", съобщи артистът Мат Деймън.

Това и направиха. В среднощ звездите на " Опенхаймер " Килиан Мърфи, Мат Деймън и Емили Блънт още веднъж минаха по аления килим, само че с цел да си тръгнат от премиерата.

Членовете на Гилдията на актьорите са задължени да съблюдават решението на синдиката и няма да могат нито да вземат участие в фотосите на филми и сериали, нито да показват към този момент сниманите си ленти. Няма да бъдат вероятни и нормалните корекции на звука или презаснемане на подиуми.

Ако не бъде реализирано съглашение, евентуално ще се забавят с месеци, в случай че не и повече, министър председателите на продълженията на " Гладиатор ", " Аватар " и " Падингтън ". Сред сериалите, чиято премиера се отсрочва, са предисторията на " Игра на тронове " - " Домът на дракона ", а също и основаният по компютърна игра " Последните оживели ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР