Най-мащабната схема за източване на социални помощи във Великобритания се

...
Най-мащабната схема за източване на социални помощи във Великобритания се
Коментари Харесай

Пловдивска следа в схемата за милиони във Великобритания, ресторантьори от града във фирма с тартора

Най-мащабната скица за източване на обществени помощи във Англия се оказа с пловдивска диря. Именно посоченият като главатар на групата, източили от 54 млн. паунда, е пловдивчанинът Гюнеш Али. След инспекция на TrafficNews излиза наяве, че той попада взаимно във компания с притежатели на прочут турски ресторант, намиращ се в центъра на града под тепетата. Другата забъркана пловдивчанка е 52-годишната Цветка Тодорова, която има и жилище в града. В продължение на близо четири години те  са правили незаконната активност.
Прочетете още
Цветка Тодорова



Според Евроджъст схемата действала  по този начин, че петимата са набирали хора от България, получавали са документите им за идентичност и са им изплащали част от приходите от подправени искове за облаги, направени от тяхно име. След това се прибирали в родината си с приходите от закононарушенията.

Арестуваните са 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева.  Според обвиняването сред октомври 2016 година и май 2021 година групата е направила хиляди подправени искове за Universal Credit (социалноосигурително заплащане в Обединеното кралство), употребявайки или действителни хора, или откраднати самоличности.

Юни месец 2022 година медията ни отрази дело за екстрадиция Гюнеш, по искане  на Английските управляващи със заповед за арест. Той бе арестуван в България по отношение на огромното следствие на Острова. На делото сана ясно, че там Гюнеш е търсен за подправяне на документи, пране на пари и източване на пари от бюджета на обществено подкрепяне. Тогава откритата сума обаче, бе по-малка.

По време на съвещанието Гюнеш изясни, че 12 години е живял в Англия, като в началото e работил в строителството, а по думите му по-късно  е отворил офис за  изготвяне на документи. „ Не съм правил нищо нелегално. Сега разбрах, че съм търсен. Аз помагах на новопристигналите да си оформят документите за престояване против съответните такси. Върнах се в България, с цел да оказа помощ на брат ми, който не е добре.  Не съм се крил, имам юрист в Англия, който движи нещата, ” сподели тогава пловдивчанинът.

Той показа пред съда през 2022 година, че когато се е прибрал в България е основал комерсиално сдружение. Според него това било доказателство, че не е се е крил от управляващите.  Той е приказвал за  фирмата- VIP DELUX, в която Гюнеш попада като шеф и има  40%. Тя е в съдружничество с двама мъже, които се водят притежатели на други компании, ръководещи прочут турски ресторант на центъра. VIP DELUX е разположена на 3-ия етаж в постройка навръх пъпа  на Пловдив- ул. " Княз Александър I-ви ". Чрез нея се стопанисва и известно кафене, което е долу в постройката и е едно от оборотните.

По роман хората в региона,бизнесът на Гюнев е настоящ и  всекидневно в офиса му идват счетоводители. Всичко по компанията се върти от роднините му, защото Гюнеш е бил екстрадиран назад в Обединеното кралство, с цел да може да бъде изправен пред съд.



От тамошните медии стана ясно, че при обиска в домовете на всеки един са били открити  пачки с по 750 000 английски лири. Парите са получени през 6000 подправени заявки, част от тях подадени през откритите 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. След арестите им във Англия, бяха оповестени видеоклипове, в които се вижда охолния живот на българските измамници.  Именно тези фрагменти получиха максимален отзив. На тях се вижда още по какъв начин българите радостно хвърлят банкноти из апартамент в Англия.

През 2022 година Окръжният съд в Пловдив го остави под домакински арест, с цел да се грижи за болния си брат, само че по-късно той е върнат на острова. Очаква се на 27-ми май да станат ясни присъдите на участниците в огромната лъжлива скица.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР