Най-малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи

...
Най-малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи
Коментари Харесай

Дядовден отпразнуваха днес в русенското село Черешово

Най-малкото обитаемо място на община Сливо поле събра десетки искащи да се включат в неповторимото за страната честване, което води началото си отпреди 67 години. Населеното място наброява едвам 85 поданици /спрямо данните от последното броене от 2021 г./, само че е единственото място в България, където се практикува обичаят. Празникът, който е обвързван с наричания за здраве и изобилие, по традиция стартира с избор на „ Дядо “. Тази година купата бе присъдена на 66-годишния Валентин Петров. Той е кореняк от село Черешово и може да се похвали с двама внука и една внучка. Преди е работил в Русе, само че откогато се е пенсионирал се е завърнал още веднъж да живее в родното си място. Валентин Петров посрещна всички в дома си с подобаваща почерпка. От там шествието се насочи към селската чешма, предвождана от каручка, в която бе дядо Валентин. Не липсваха и закачливи транспаранти с надписи – „ Това, което дядо знае, баба не знае “ и „ След Бабинден – Днес е моят ден! “.

Вдигнат на ръце, Валентин Петров, беше занесен до коритото на селската чешма, с цел да бъде „ окъпан “ за здраве. Там регионалният шеф на Русе Данаил Ковачев, който участва на празника, му подари хавлия. След това шествието пое към централния площад, където „ дядото “ беше посрещнат с самун и сол, а всички се хванаха на дълго хоро. Ковачев пожела на здраве, благополучие и да бъде страж на непреходните български традиции и обичаи. „ Благодаря Ви, че с присъединяване си в днешния празник, допринасяте за нашата единодушие “, разяснява Ковачев. „ Опазването на българската еднаквост би трябвало да бъде един от целите ни като член на Европейския съюз, с цел да обогатяваме разнообразието и културата на Стария континент. Освен че Вие скрепявате общността, Вие съхранявате патриотичните обичаи за почитание към българското. С Вашата неповторима самодейност, която е единствена в България, Вие потвърждавате нуждата да сме родолюбци, които освен отстояват националната си принадлежност, само че и приобщават народа към общите европейски полезности “, добави регионалният шеф. Той означи още, че същинските родолюбци са освен тези, които пеят патриотични песни, а тези, които имат действителни дейности за развиване на българското съзнание в европейската общественост. Сред гостите на събитието беше и кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов. „ Много се веселя, че в Черешово популацията с доста огромна наслада посреща този празник “, сподели той. „ Празникът е, с цел да почетем паметта на тези, които са го основали, да продължим традицията и да я предадем “, добави Атанасов, като той бе безапелационен, че дейната политика в областта на културата на Общината ще продължи.

Всички присъстващи имаха опцията да прегледат фамилният музей на дядо Валентин, където не показано родословното дърво на фамилията му.

Основен уредник на празника е Народно читалище „ Христо Ботев 1926 “, като събитието се осъществя с цялостното подпомагане на Община Сливо поле и кметството в Черешово. За поредна година самодейността бе подкрепена и от Областна администрация – Русе.

Празникът продължи с почерпка, а за такива случаи черешовчани си имат скоропоговорка – „ Сухо шише се суши на шосе “. В края на празненството, който я изрече поредно три пъти без да сгреши, значи, че не е задоволително почерпен и би трябвало да се върне назад в ресторанта.

Празникът е фиктивен от Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, до момента в който се оплаквали в локалната механа по какъв начин дамите се забавляват на Бабинден и ги подценяват. Идеята е била в тържествата да не се позволява присъединяване на дами, само че в последна сметка в днешно време мъжете разрешили на дамите да се включват.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР