Най-малко трима затворници от санкт-петербургския затвор ИК-7 „Яблоневка“ са загинали

...
Най-малко трима затворници от санкт-петербургския затвор ИК-7 „Яблоневка“ са загинали
Коментари Харесай

От затвора – на война! Затворници от Санкт Петербург са загинали на фронта в Украйна, над 200 се бият за Русия

Най-малко трима пандизчии от санкт-петербургския затвор ИК-7 „ Яблоневка “ са починали във войната в Украйна, воювайки на страната на Русия, а още двама са ранени и се намират в болница в Луганск, заяви изданието „ Важные истории “, което се базира на близки на наказаните. Предполага се, че пандизчиите са били вербовани от частната военна компания „ Вагнер “.

В здравната документи на ранените в болничното заведение не попадат същинските имена на лишените от независимост, а техните прякори и позивни, твърди изданието.

„ Тези хора са изцяло отвън правния мир. Ако ранените са в болница не с същинските си имена, очевидно и убитите ще ги погребват с прякори. Възниква въпросът по какъв начин ще могат да получат някакви пари околните на убитите. Защото в случай че родството с Иван Иванович може да бъде потвърдено, по какъв начин да докажеш, че си правоприемник на някой си „ Глухарче “? По-скоро околните няма да видят пари за гибелта на този човек. “ – разяснява юристът Леонид Крикун, който е помощник на правозащитната организация „ Русь сидящаая “ („ излежаваща Русия “, б. р.).

В предходни изявления „ Важные истории “ оповестиха, че вербовчици от Вагнер са посетили пандиза „ Яблоневка “ в Санкт Петербург на 1 юли. През нощта на 6 юли от пандиза е била изведена първата група наказани от ок. 40 души. Загиналите и ранените са от състава на тази първа група.

Трудно е да се оцени какъв е броят на вербуваните от „ Вагнер “ все още пандизчии. „ Важные истории “ са открили към този момент вербовки в 15 пандиза в страната, известно е броят на воюващите пандизчии от 8 от тях – над 200 души. Частната „ войска “ им дава заплати от порядъка на 100 до 200 хиляди рубли, спомагателни заплащания при положение на раняване и 5 милиона рубли за роднините, в случай че затворникът-войник бъде погубен. Ако след шест месеца война наказаният оцелее, съветските управляващи му дават обещание опрощение и освобождение от пандиза.

„ Важные истории “ е разкрило механизма на вербовката въз основата на няколко съответни образеца. Един от бойците пандизчии е Максим, на 21 години, с две присъди зад тила му. Леля му Оксана е единствената родственик, с която е общувал и, която му изпращала пратки в пандиза. През февруари т. година Максим е наказан и изпратен в ИК-7 „ Яблоневка “. Оставала му година до излизането, когато вуйна му схванала, че е липсващ от пандиза. Звънил ѝ на 3 юли, само че тя пропуснала позвъняването. На 12 юли на Оксана се обадила сестра ѝ, майката на Максим да пита чувала ли се е с племеника си. Тогава майката предположила, че е в Украйна.

Звънил бил на 10 юли от Ростовска област, само че на въпросите и отговарял „ Мамо, не мога да приказвам. “ Лелята написала известие посредством службата за осъществяване на наказване „ ФСИН – Писмо “, само че получила отговор, че получателят е отпътувал за друго наказателно заведение. Тогава Оксана схванала за вербовката на пандизчии от телеграм канали, намерила хора от същия затвор и се оказали и други изчезнали. Подобни известия се появявали още напролет, само че ставало въпрос за тежки нарушители с огромни присъди. Лелята даже споделила на Максим „ Да не си помислил да се съгласяваш! “

Максим е единствено един от вербуваните от вербовчиците с черни пагони – чиновници на Федералната работа за осъществяване на наказванията и ФСБ. Униформените се появявали в пандизите в компанията на представител на ЧВК „ Вагнер “. Тестват евентуалните претенденти на полиграф, с цел да схванат дали няма да избягат, като се окажат на независимост с оръжие в Украйна.

Такива екипи са посещавали 15 пандиза в Петербург, Мордовия, Адигея, Коми, Краснодар и областите Ленинградска, Нижегородска, Липецка и Воронежка. На първо място ползата е към пандизчии, които към този момент са взели участие в бойни дейности. С приоритет са изтърпяващите санкции за ликвидиране, не се вземат излежаващи присъди за опиати, обезчестяване или педофилия. По пандизите е цялостно и с военни – един откраднал, другаде спецназовец набил различен спецназовец и му дали 4 години, трети, пълководец, изнасилил петима бойци, дали му 7 години затвор и след 2 години излиза предварително. За претендентите без боен опит се планува авансово образование, споделя „ Важные истории “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР