Най-малко петима души са загинали при израелските въздушни удари по

...
Най-малко петима души са загинали при израелските въздушни удари по
Коментари Харесай

Израел започна военна операция в Рафах, малко след като Хамас прие предложението за спиране на огъня

Най-малко петима души са починали при израелските въздушни удари по град Рафах, в южната част на линията Газа, съобщи Франс прес, като се базира на информация от намиращата се в Рафах кувейтска болница. Съобщава се и за доста ранени. Снощи израелският военновременен кабинет единомислещо реши да продължи с военна интервенция в Рафах, като това стана малко откакто " Хамас " сподели, че приема предлагането на медиаторите в договарянията Катар и Египет за преустановяване на огъня. Израел обаче съобщи, че предлагането е надалеч от израелските условия. След това израелски военни споделиха, че правят удари против избрани обекти, свързани с " Хамас " в Рафах.

Израелските сили започнаха да нанасят удари по обекти, свързани с " Хамас " в източната част на града. Целта на ударите в Рафах е да се ускори натискът над " Хамас ", с цел да освободи той намиращите се в ръцете му израелски заложници, разясни Нетаняху.

Междувременно бе обявено, че израелските сили са установили контрол върху палестинската страна на граничния контролно-пропускателен пункт " Рафах " на границата с Египет, съобщи Ройтерс. Говорител на граничните управляващи на Газа съобщи пред Ройтерс, че пунктът откъм палестинската му страна е затворен поради наличието на израелски танкове. От армията прецизираха, че специфични елементи претърсват региона. Освен това израелски сили работят в тъкмо избран регион в източната част на град Рафах. Израелските Сили за защита споделиха още, че по-голямата част от хората в региона на военните интервенции са били евакуирани.

Армията на Израел сподели още, че от съображения за сигурност е затворен и израелският контролно-пропускателен пункт " Керем Шалом " - там, където се събират границите на Израел с линията Газа и с Египет, южно от граничния контролно-пропускателен пункт " Рафах ". " Керем Шалом " ще бъде отворен сега, в който обстановката по сигурността го разрешава, посочи армията.

Дим се издига след израелски въздушен удар по постройка покрай разграничителната стена сред Египет и Рахаф, фотография: AP / Ramez Habboub

Очевидци и източници от палестинските служби за сигурност оповестиха късно нощес и в ранните часове през днешния ден за въздушни удари, само че и за натоварен артилерийски огън на разнообразни места в линията Газа, само че по-специално в Рафах и покрайнините му. Според тези източници израелски танкове са ситуирани покрай пропускателния пункт Рафах, който свързва Газа със прилежащ Египет. 

След осъществените интервенции в град Газа и в Хан Юнис, Израел заплашва от седмици със сухопътна атака в Рафах, считан за финален бастион на " Хамас ". Но там има и 1,2 милиона палестинци. Вчера сутринта израелските сили започнаха да изтеглят десетки хиляди хора от града.

 

Лидерът на " Хамас " Исмаил Хания. Снимка: AP/Vahid Salemi

Снощи " Хамас " разгласи, че е уведомил Египет и Катар, които посредничат дружно със Съединени американски щати в договарянията за преустановяване на огъня в Газа, че е одобрил тяхното предложение за договорка с Израел.  Но Нетаняху сподели, че тези оферти са надалеч от израелските условия.

Същевременно през днешния ден Катар ще изпрати в Кайро делегация, с цел да възобнови непреките договаряния сред двете страни в спора в Газа.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР