Повече от седем месеца след началото на войната, в която

...
Повече от седем месеца след началото на войната, в която
Коментари Харесай

Разрив в израелския кабинет: Бени Ганц постави ултиматум на Нетаняху

Повече от седем месеца след началото на войната, в която Израел към момента не е постигнал задачите си да ликвидира „ Хамас “ и да върне десетките заложници, отвлечени на 7 октомври предходната година, във военновременния кабинет на Израел се появи раздор. Центристът Бени Ганц заплаши през вчерашния ден да подаде оставка от държавното управление, в случай че до три седмици то не одобри нов проект за войната в Газа, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.  " Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ще бъдем принудени да напуснем държавното управление ", предизвести Ганц.

Ганц изиска от премиера Бенямин Нетаняху да се ангажира със в съгласие виждане за спора в Газа, в което да се показва кой може да ръководи територията след войната. Той сложи и период за това - до 8 юни. На конференция през вчерашния ден Ганц предизвести, че в случай че до тогава упованията му не бъдат задоволени, ще отдръпна своята центристка партия от изключителното държавно управление.

Премиерът Бенямин Нетаняху разяснява опасността, като съобщи, че Ганц е избрал да сложи ултиматум на министър-председателя вместо на „ Хамас “.

Бени Ганц изложи проект от шест точки, който включва връщане на заложниците, преустановяване на ръководството на „ Хамас “, демилитаризиране на линията Газа и основаване на интернационална администрация по гражданските въпроси със съдействието на Съединени американски щати, Европа, арабските страни и Палестина. Планът също по този начин поддържа напъните за нормализиране на връзките със Саудитска Арабия и разширение на военната работа за всички израелци, в това число за ултраортодоксалните евреи.

" Ако изберете пътя на фанатиците и поведете цялата нация към пропастта, ще бъдем принудени да напуснем държавното управление ", предизвести Ганц.

Бени Ганц е дълготраен политически противник на Нетаняху. Той се причисли към военновременния кабинет в първите дни на войната в символ на национално единение. Неговото овакантяване ще остави Нетаняху по-зависим от крайнодесните съдружници, които считат, че Израел би трябвало да окупира Газа и да възвърне еврейските селища там, разяснява АП.

В изявление, което беше възприето като удар по адрес на Нетаняху, Ганц съобщи, че " персонални и политически съображения са почнали да проникват в светая светих на сигурността на Израел ". Критиците на Нетаняху упрекват министър-председателя, че се стреми да удължи войната, с цел да избегне нови избори - изказвания, които той отхвърля, напомня организацията.

Социологическите изследвания сочат Ганц като най-вероятния претендент за идващ министър-председател. Това би изложило Нетаняху на правосъдно гонене по отдавнашни обвинявания в корупция, показва АП.

Ройтерс отбелязва, че даже партията на Ганц да напусне държавното управление, това няма да докара до рухване на кабинета на Нетаняху, защото останалите партии му обезпечават удобно парламентарно болшинство.

По-рано тази седмица обаче министърът на защитата Йоав Галант - третият член на военновременния кабинет, съобщи, че няма да остане на поста си, в случай че Израел избере да окупира още веднъж Газа, и прикани държавното управление да изготви проекти за палестинска администрация, напомнят организациите.

Нетаняху е подложен на възходящ напън на няколко фронта. Привържениците на твърдата линия желаят военната атака в най-южния град на Газа Рафах да продължи. Главният съдружник на Израел - Съединени американски щати и други страни поучават да не се подхваща атака в града, където леговище са намерили повече от половината от 2,3-милионното население на Газа.

Съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан е на посещаване в Саудитска Арабия и Израел през уикенда за диалози, свързани с войната. Днес Съливан ще се срещне с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, който съобщи, че Израел ще „ остане самичък “, в случай че се постанова.

Мнозина израелци, които страдат за заложниците и упрекват Нетаняху, че слага политическите ползи над всичко останало, желаят съглашение за преустановяване на сраженията. В петък, когато военните оповестиха, че техните войски в Газа са разкрили телата на трима заложници, убити от „ Хамас “ на 7 октомври, се появи ново отчаяние. В събота Израел разгласи, че е разкрил тялото на четвърти пленник.

Хиляди израелци още веднъж се събраха в събота вечерта, с цел да изискат съглашение и нови избори. Някои служители на реда в Тел Авив дадоха отговор с водни оръдия, осведоми АП.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР