Снимка на проекта на арх. Емил Попов, който бе отхвърлен

...
Снимка на проекта на арх. Емил Попов, който бе отхвърлен
Коментари Харесай

Мемориалът на загиналите войници до НДК. Проектът, който заслужаваше да спечели, но не бе избран от управата на София

Снимка на плана на арх. Емил Попов, който бе отритнат от Столична община

Столичната община е избрала идейния план, по който да се възвърне Мемориалът на починалите бойци от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк до НДК. Той е създаден от студио " Гебуплан ", а екипът е началник арх. Филипа Гугучкова. 

" От участниците в състезанието се изискваше да показват абстрактен план, който да предложи решение за реализиране на естетическа, сигурна, здравословна, безвредна и общодостъпна среда, в която да бъде материализирана със модерни художествено-естетически средства историческата, културната и родовата памет за починалите офицери и бойци от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия ", напомнят от общината.

Класираният преди всичко план предлага  " оформяне на главно ритуално пространство чрез П-образно разполагане на прецизно възобновените по истински чертежи мемориални стени ". Предвижда се разполагането на детайли, които да реализират преход към парк.

 

 

Второ и трето място в състезанието не са присъдени от журито, защото останалите участници не са получили минималния брой точки за класиране според регламента на състезанието, оповестиха от направление " Архитектура и градоустройство " към Столичната община.

В " Гласове " получихме планът на арх. Емил Попов, който не е класиран (според журито, тъй като не дава отговор на изискването за възстановка на оригинала), само че който съгласно нас би бил по-добрия избор през днешния ден. Спечелилият план е реплика на истинските стени, които са издигнати в напълно друг градски и времеви подтекст, а рискът от бутафория в жанр Скопие е огромен, като се има поради горчивия български опит в това отношение.

Предлагаме ви идейния проект на арх. Емил Попов, който няма да бъде сбъднат, с цел да се направи съпоставяне за вероятната (невъзможна) опция на българския усет.

Паметниците и общественото пространство

Като знак на груповата памет, паметниците са неразривно свързани с публичните пространства. Паметниците са интензивен пластичен архитектурен и скулптурен акцент в създадена архитектурно-пространствена рамка, посредством която те стават органична част от градоустройствения темп. Паметниците основават среда, в която хората се събират и вземат участие в колективни интензивности и ритуали, като по този начин показват възприятието си за общност. Колективната памет извиква предишното като основна част от нашата същина.

Войнишкия монумент от 1934 година

Паметникът се е намирал на границата сред карето казарми на Първа пехотна софийска дивизия и обстойно парково пространство начело. Трите класицистично завършени калкани с имената на хилядите загинали войници и офицери основават внушително пространство, акцент в което е статуята на лъва. Паметникът е вграден като основен камък във фронта на казармите откъм бул. „ Патриарх Евтимий “. Благодарение на прогресията на мащабите в дълбочина от булеварда към статуята на лъва, паметникът получава урбанистично значение.

Възстановяване

Отговорността ни като потомство е не просто да възстановим каквото е било, а да развием и усъвършенстваме наследеното от предците ни, изразявайки актуалните ни пространствени показа и мироглед. Като архитекти, нашата цел е да внесем нов систематичен порядъх в сегашната среда.

Паметникът не може да бъде възобновен в истинския му тип, така като трите здания, сред които той е бил сключен, отдавна не съществуват. Но споменът за паметника е жив и е съхранен неговия главен композиционен и символен детайл - статуята на лъва. Това, което може да бъде възобновено е духът на паметника, неговият мащаб и неговото градоустройствено влияние. 

Пространството пред НДК

Пространството пред НДК е в оста на симетрията на размера на постройката. Тази ос „ плува “ в парка и няма градоустройствена функционалност по отношение на структурата на града с неговата застройка и улици. След премахването на паметника „ 1300 години България “, като основен елемент на замислената комбинация, зоната към него остана без ясен характер. Оста на фонтаните приключва неубедително и се размива в алеи и уширени пространства, механично останали от остарялата планировка.

Зоната в обсега на състезанието е присъща с гъста дървесна растителност откъм „ Патриарх Евтимий “, която образува съвсем плътна бариера към фонтаните и постройката на НДК. 

По наше мнение, пространството на НДК в този си тип не може да бъде среда на новия монумент. Още повече, че наоколо към този момент се намира паметникът на жертвите на комунизма, както и експонирания откъс от Берлинската стена. Необходимо е да се сътвори обособена среда, в която Войнишкия монумент да откри своето място и значение.

 

Нов площад в града

Предлагаме основаването на ново пространство, което има типологичните характеристики както на площад, по този начин и на парк.

Площадът има триъгълна форма, избрана от фронта по бул „ Патриарх Евтимий “ и от двете диагонални алеи откъм бул. „ Витоша “ и откъм ул. „ Фридтьоф Нансен “. Като примитивен акт за основаване на Място, площадът е постлан с едри тъмни базалтови павета. Със своята безапелационна форма и материалност, площадът е среда за новия Войнишки монумент и е ново
събитие в града. 

Триъгълният площад е в мащаба на НДК и сплотява двете половини на парка - формалната част с фонтаните и пейзажната част откъм ул. „ Фридтьоф Нансен “. Площадът-парк извършва ролята на „ Пропилеи “ към пространството на НДК. Оста на симетричност се раздвоява в две направления - диагоналните алеи към бул „ Витоша “ и към ул „ Фридтьоф Нансен “. По
този метод осовото пространство пред НДК се свързва фигурално със структурата на града.

 

Паметникът

Цел на плана е паметникът и площадът да образуват единно цяло и по този метод паметникът да придобие градоустройствено влияние и значение. Паметникът съставлява П-образна комбинация с размери и мащаб,
сходни на истинския монумент. Смислово и символно главният еластичен детайл в композицията е скулптурата на лъва от истинския монумент. Композиционната задача е да се сътвори равномерен преход сред дребната фигура на лъва и
градоустройствения мащаб на новия площад.

Фиг.1
Композицията се състои от следните детайли:

1. Статуята на лъва от паметника от 1934 година въру нов гранитен
фундамент

2. 30 бр. пейки с осветяване от долната им страна

3. 60 бр. дървета с тъмни чугунени решетки

4. Т-образна площадка с плочник от гранит с две линии ниска
вечнозелена хвойна

5. Два Г-образни гранитни обемни детайли с имената на починалите

6. Триъгълен площад павиран с гранитни павета - 8435 м2

Метрично съпоставяне на детайлите на композицията:

Статуя на лъв - 1.69 м

Пейка - 2 м.

Дърво - 10 м

Площадка - 19 м

Масивни размери - 28 м

Площад - 169 м

Целта на композицията е да сплоти детайли с разнообразни размери и мащаби, като връзките сред тях породят обединен
архитектурно-пространствен облик и влияние. Двата солидни Г-образни обемни детайла, облицовани с гранит дават
възприятие за тежест и непоклатимост. Те „ свиват “ размера на фронта по бул „ Патриарх Евтимий “ и основават дълбочина и съсредоточено пространство, в което е ситуиран лъвът. Двата размера са раздалечени и създават пространствен период зад статуята на лъва.

Пространството, дефинирано от П-образната настройка не е независимо, а принадлежи на Площада. Паметникът не е изолиран обект в средата, а е разтворен пространствено в нея.

Фиг.2
Площадка от гранит
Площадката основава „ празно “ пространство, в което се извисява статуята на лъва. Отдръпнатите плочи с имената на починалите са златист фон-среда за скулптурата. Удължената част на площадката „ събира “ лявата и дясна половини на
триъгълния площад и основава устременост към лъва и към празнината зад него.

Фиг.3
В проект композицията е двойно „ V “-образна - наслагване на две противоположни направления. Връх на единия триъгълник е лъва, а на другия - подхождащият клиент. Между статуята на лъва и посетителя се
открива непосредствено отношение.

Фиг.4

Осветление
За да не се претрупва площада с многочислени детайли, общото осветяване е вградено под седалките на пейките, които са като рефлектори към равнината на площада. Светлината е притихнала и основава мемориална атмосфера. Плочите с имената на починалите са осветени от ЛЕД wall wash линии от шлиц в настилката. Статуята на лъва е осветена от прожектори, скрити в ниските хвойнови шубраци на площадката.

 

Надписи и имена

Имената и наименованията са съгласно подадения като техническо задание лист от Държавния боен списък.

Имената на починалите са изсечени в гранитни плочи с ширина 1.54 м и височина 4 м. Подреждането им е минималистично, без каквито и да е други елементи за непосредствено образно изложение на множествеността на починалите.

Последователността на ревюто е от ляво надясно:

1. Общ надпис-посвешение

2. Имена на починалите, изсечени в гранитните плочи, ситуирани в
следната поредност:
- офицери от Първи и Шести и производните полкове
- подофицери от Първи полк
- подофицери от Шести полк
- ефрейтори и редови войници от Първи полк
- ефрейтори и редови войници от Шести полк

3. Надпис-посвещение с Кръста за смелост

В ревюто на надписите е следвана логиката на истинския
монумент, като починалите са подредени по села и градове и височината на
позлатените букви е също 34 мм., както в оригинала. Имената и
наименованията са подредени по следния метод:
Колони - 57 бр.
Редове в колона - 61 бр.
Общо редове - 3476 бр.
Наименования - 262 бр.
Празви редове - 255 бр.
Имена на починали - 2959

Според фотодокументацията, на плочите на истинския монумент са били изписани към 4100 имена. При правене на финален лист с имена и наименования, могат да бъдат добавени към 1100 имена, без да се трансформират габаритите на оферти монумент. В този случай височината на буквите би била към 28 мм.

Местата и датите на сраженията са изписани с релефни бронзови букви с височина 5 см и надлежно 3.5 см.от двете страни на постамента на лъва.

 

Изграждане и настилки
Конструкцията е монолитна. Обемните стенни детайли са свързани с плоча, която подсигурява, че настилката няма да сляга. В тази зона паветата и подовите гранитни плочи са положени върху пясъчно легло и секта. Отводняването става с воронки, заустени в канализацията. В останалата част на площада паважът е положен върху легло от пясък и секта.

Дървесна растителност на площада

Съществуващите дърветата се резервират и разреждат през към 10-12 м. Останалите дървета се реалокират и пресаждат на празните места в триъгълника, тъй че да се получи отмерено хомогенно парково пространство. Площадът-парк е интензивно място, където хората се събират, почиват на сянка или се разхождат. Същевремнно пространството на площада е умерено и внушава възприятие за респект към починалите. Фиг.5
- Запазени дървета - 37 бр
- Извадени дървета - 79 бр
- Пресадени дървета на друго място на площада- 16 бр
- Пресадени дървета на друго място към НДК- 63 бр

Пейки

Пейките са в стилово единение с паметника. „ П “-образната седалка от бяла мозайка стъпва върху авансово заложени в терена 2 призматични гранитни опори. Под седалката е вградено ЛЕД осветяване.

Денивелация

Денивелацията на триъгълния площад е 80 см. с нанагорнище в посока НДК. Паметникът е ситуиран в междинната хоризонтална повърхност с наклони към алеите от 1% до 2.5% и гладко заобляне на повърхнината при пресечниците на равнините. Фиг.6

Военен строй

Пред паметника е обезпечено празно пространство, което позволява различни способи на разполагане на караула, военния оркестър и официалните лица. Фиг.7

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР