Най-малко петима души от арабски и руски произход, кандидатствали за

...
Най-малко петима души от арабски и руски произход, кандидатствали за
Коментари Харесай

Член на Висшия съдебен съвет е съдействал на чужденци да получат "златни паспорти"

Най-малко петима души от арабски и съветски генезис, кандидатствали за приемане на " златен паспорт " в България, са издали пълномощни в интерес на члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Новански, оповестява в следствие по тематиката. До 2017 година Новански е практикуващ юрист, след което е определен за член на Висш съдебен съвет по предложение на Волен Сидеров ( " Атака " ).

До влизането избирането му за член на кадровия орган Новански е представлявал жители от трети страни, които са кандидатствали за така наречен " златни паспорти ". Пред медията Новански твърди, че информацията за неговото присъединяване в процедурите по предоставяне на капиталово поданство е " изцяло погрешна ", само че отхвърля да дава отговор на въпроси.

Участието на Новански в качеството му на юрист в процедурите по издаването на така наречен " златни паспорти " е изцяло законно, само че процедурата е противоречива и непрозрачна, защото мъчно може да се наблюдава има ли действителни вложения против приемането на българско поданство, какъв брой и какви са те.

Нещо повече - сега България е застрашена с наказателна процедура от Европейската комисия, в случай че не приключи опциите за даване на " златни паспорти ". Другите две страни, против които към този момент е почнала такава наказателна процедура поради същата процедура, са Малта и Кипър.

По данни на медията, получени по Закона за достъп до социална информация, към началото на 2021 година общо 98 чужденци са получили " златни паспорти " от България, откакто са заявили " вложения " от най-малко два милиона лв.. 78 от тези чужденци не са създали никакви действителни вложения, а са купили държавни скъпи бумаги, т.е. държавен дълг, които са продали малко след приемане на паспортите.

Законът дава право за приемане на българско поданство даже и против внасяне на пари по сметка в българска банка. Общо шестима чужденци са се сдобили с български документи по този метод като малко по-късно са получили опция да изтеглят назад парите си. Обобщените данни, оповестени от Mediapool, демонстрират, че 86% от всички, които са получили български паспорт поради направените вложения, не са осъществили никакви вложения към началото на 2021 година.

За промени в законодателството и прекъсване на практиката със " златните паспорти " заприказва Янаки Стоилов още в първите дни от работата на служебния кабинет, а по-късно и Иван Демерджиев отстояваше същата позиция.

В последните дни на 2021 година депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който бе глобен за корупция по световния закон " Магнитски ", беше измежду вносителите на законопроект за преустановяване на схемата. Един от претекстовете за санкционирането му по " Магнитски " бе обвързван с корупция при раздаването на български паспорти.

Публикация на " Капитал " от 2017 година свърза адв. Новански с някогашния шеф на столичното разследване Петьо Петров, който пък е спряган за непосредствен до Пеевски. Името на Петьо Петров бе забъркано и в следствието на Антикорупционния фонд " Осемте джуджета ", в което има изказвания за прокурорски напън. Самият Новански е част от болшинството във Висш съдебен съвет в поддръжка на основния прокурор Иван Гешев.

Разследването на Mediapool по тематиката четете
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР