Най-малко 78 души са се удавили при едно от най-смъртоносните

...
Най-малко 78 души са се удавили при едно от най-смъртоносните
Коментари Харесай

Страшна трагедия с мигранти край Гърция, обявиха тридневен траур

Най-малко 78 души са се удавили при едно от най-смъртоносните корабокрушения на мигранти край Гърция тази година, заяви бреговата защита, представена от " Ройтерс ".

Около 02:30 часа тази заран гръцките управляващи бяха осведомени от италианските за съществуването на рибарски кораб с мигранти на борда, пътуващи от град Тобрук в Либия към Италия.

До момента 104 души са избавени, а 24 са настанени в болница в пристанищния град Каламата. Не се знае какъв брой са в неопределеност, показва националната гръцка телевизия ЕРТ. Плавателният съд най-вероятно е потеглил преди четири дни с 400 души на борда, се оповестява в информация на Международната организация по миграция (МОМ) на Организация на обединените нации.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу посети болничното заведение в Каламата в 16:00 часа, а водачите на Нова народна власт, СИРИЗА и ПАСОК анулираха днешните си предизборни манифестации поради случая.

След като гръцките управляващи схванаха за протичащото се в морето на 47 морски благи югозападно от град Пилос в ранните зори на днешния ден, те незабавно осведомиха лечебните заведения в градовете Триполи, Каламата, Кипарисия и Спарта, с цел да бъдат в подготвеност.

За избавителната интервенция бяха задействани два патрулни кораба, един избавителен транспортен съд на бреговата защита, седем намиращи се наоколо кораба, една фрегата и един хеликоптер на гръцките военноморски сили и един безпилотен летателен уред.

Гърция афишира тридневен печал поради нещастието, съобщи канцеларията на гръцкия службен министър председател. Има опасения, че корабокрушението е лишило стотици животи, съобщи Франс прес.

Благотворителната организация „ Аларм Фон “ (Alarm Phone), която управлява общоевропейска мрежа за подкрепяне на интервенции за избавяне на мигранти, заяви, че във вторник вечерта е получила сигнал за бедествие от хората на борда, като те са споделили, че на корабчето има 750 души.

Говорител на гръцкото служебно държавно управление съобщи пред държавната телевизия, че управляващите не могат да потвърдят известията дали на борда на потъналия рибарски кораб, който е плавал от Либия към Италия, фактически е имало сред 700 и 750 души, съобщи Ройтерс.

Снимката е илюстративна.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР