Мрежа от фалшиви онлайн магазини за дизайнерски стоки, управлявана от

...
Мрежа от фалшиви онлайн магазини за дизайнерски стоки, управлявана от
Коментари Харесай

Мрежа от фалшиви магазини открадна пари и лични данни на 800 000 души

Мрежа от подправени онлайн магазини за дизайнерски артикули, ръководена от Китай, е измамила повече от 800 000 души в Европа и Съединени американски щати. Откраднати са данни за банкови сметки и други чувствителни персонални данни. Това демонстрира интернационално следствие на изданията The Guardian, Die Zeit и Le Monde, представено от „ Труд “.

Британският институт за търговски стандарти разказва схемата като „ една от най-големите измами по рода си “, със основани 76 000 подправени уеб страницата.

Данни, прегледани от кореспонденти и ИТ специалисти, демонстрират, че интервенцията е добре проведена, механически разбираема и
продължава да действа благодарение на  76 000 уеб страницата.
Сред тях са десетки хиляди подправени онлайн магазини, предлагащи понижени артикули от Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace и Prada. Както и доста други международни марки. Те са основани на голям брой езици от британски до немски, френски, испански, шведски и италиански и други

Сайтовете обаче нямат връзка с марките, които настояват, че продават, а в множеството случаи потребителите не са получили продукти против парите си.

Първите подправени магазини в мрежата наподобява са основани през 2015 година Само през последните три години са
обработени повече от 1 милион „ поръчки “, съгласно разбор на данните.
Не всички заплащания обаче са били сполучливи. Много магазини към този момент са изоставени, само че една трета от тях – повече от 22 500 – към момента действат.

Приблизително 800 000 души, съвсем всички в Европа и Съединени американски щати, са споделили имейл адреси. 476 000 от тях са споделили данни за дебитни и кредитни карти, в това число техния трицифрен номер за сигурност. Всички са дали и своите имена, телефонни номера, имейли и пощенски адреси.

Съществуването на мрежата от подправени магазини е разкрито от Security Research Labs (SR Labs), немска консултантска компания за киберсигурност, която е придобила няколко гигабайта данни и ги е споделила с изданието Die Zeit.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР