Най-малко 60 души са загинали при наводнения в Северна Индия

...
Най-малко 60 души са загинали при наводнения в Северна Индия
Коментари Харесай

Наводнения в Северна Индия и Афганистан взеха жертви

Най-малко 60 души са починали при наводнения в Северна Индия и Афганистан, оповестиха интернационалните организации, базирайки се на локалните управляващи.

В Северна Индия починалите са най-малко 40, а доста са изчезнали безследно през последните три дни при неочаквани наводнения, провокирани от мощни мусонни дъждове, осведоми Асошиейтед прес. Местните управляващи са съобщили, че дъждовете са заляли стотици села, разрушили са къщи и мостове и са наводнили пътища в щатите Химачал Прадеш и Утаракханд. Стотици са били принудени да изоставен домовете си и да потърсят заслон във краткотрайни лагери.

По време на мусонния сезон, който продължава от юни до септември, в индийската част на Хималаите постоянно настава бедствено състояние, отбелязва АП. Според учените естествените катаклизми ще зачестяват, тъй като световното стопляне способства за топенето на ледниците в планинската верига.

В Афганистан минимум 20 души са починали, 9 от които деца, а повече от 3000 жилища са били разрушени при неочаквани наводнения в Източната част на страната, провокирани от поройни дъждове, оповестиха през днешния ден длъжностни лица, съобщи Франс прес.

Ранени са 30 души, съгласно известие от канцеларията на губернатора на засегнатата провинция Логар. Наводнения унищожиха също десетки напоителни канали и към 5000 хектара аграрни земи, а към 2000 глави добитък са се удавили. Силите за сигурност и неправителствени организации изтеглиха потърпевшите на безвредни места, откакто къщите им бяха разрушени.

" Призоваваме интернационалната общественост да се притече на помощ на афганистанците в този сериозен миг и да не пести старания, с цел да помогне на жертвите ", сподели държавният представител Билал Карими.

Метеорологичните служби и в двете страни предвиждат мощните превалявания да продължат и в идващите дни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР