Най-малко 50 души са загинали след размирици между армията и

...
Най-малко 50 души са загинали след размирици между армията и
Коментари Харесай

Хаос с десетки убити и стотици ранени при размирици в Судан

Най-малко 50 души са починали след безредици сред армията и паравоенни сили в Судан. Не е ясно какъв брой от тях са цивилни. Сред починалите има и чиновници на Организация на обединените нации.

Според суданския лекарски съюз ранените са минимум 600. Стрелба се чува в столицата Хартум. Според Ройтерс конфликти има в региона на президентския замък. Суданската войска е нанесла въздушни удари по база на паравоенната група, наречена " Сили за бърза поддръжка ". Това е следващата ескалация на военните дейности в африканската страна в дългогодишната омраза и битка за власт сред командващия армията Абдел Фатах ал Бурхан и водача на паравоенните сили в Судан Мухамад Хамдан Дагало. Както армията, по този начин и нейните съперници, Силите за бърза поддръжка, обявиха, че управляват летището и други основни обекти в Хартум, където боевете продължиха и през нощта. Тежка артилерия можеше да бъде чута и в Омдурман, който граничи с Хартум, и близкия Бахри рано сутринта в неделя.

От октомври 2021 година Судан се ръководи от военно държавно управление. Причина за експлоадирането на размириците е предложение за прекосяване към гражданско ръководство, прецизира BBC. Международната общественост прикани за незабавна деескалация на напрежението.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР