Най-малко 39 загинали и над 74 изчезнали при огромни наводнения

...
Най-малко 39 загинали и над 74 изчезнали при огромни наводнения
Коментари Харесай

Опустошителни наводнения в Бразилия: 39 загинали и над 70 изчезнали

Най-малко 39 починали и над 74 изчезнали при големи наводнения в Бразилия, написа Reuters .

При продължаващо повишаване на равнището на водата и минимум 39 починали и 74 изчезнали обстановката става все по-критична в Южна Бразилия, където през днешния ден (4 май) е наранена районната столица Порто Алегре.

" Работата на спасителите е титанична, като цели градове са на практика откъснати от света, недостъпни поради наводненията, които от дни опустошават щата Рио Гранде до Сул, където се чака дъждовете да продължат най-малко до неделя (5 май) ", написа английската медия.

Жилищните региони са потопени докъдето взор стига, пътищата са разрушени, мостовете са отнесени от течението, като има скъсани язовирни стени, които рискуват в допълнение да влошат обстановката: човешките жертви и материалните вреди са огромни и са съсредоточени основно в централния район на този щат, граничещ с Аржентина и Уругвай.

В Порто Алегре, районната столица с съвсем 1,5 милиона поданици, разрушенията са " невиждани ", е предизвестил губернаторът Едуардо Лейте.

Днес улиците в историческия център на града са били цялостни с вода заради огромното наводняване на река Гуайба, емблематична река в Южна Бразилия.

Властите считат, че равнището на Гуайба може да доближи 5 метра през идващите няколко часа. Историческият връх, датиращ от 1941 година, е 4,71 метра.

" Най-лошото злополучие "

Според губернатора щатът Рио Гранде до Сул претърпява " най-тежкото климатично злополучие в своята история ".

Повече от 250 обитаеми места са наранени от опустошителните стихии, които не престават от няколко дни.

По последна оценка на управляващите броят на засегнатите е към 351 000 души. Общо 23 600 души са били принудени да изоставен домовете си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР