Най-малко 38 души пострадаха при полицейската акция в Каталуния, съобщиха

...
Най-малко 38 души пострадаха при полицейската акция в Каталуния, съобщиха
Коментари Харесай

Сблъсъци между полицаи и гласоповадатели в Каталуния, има ранени

Най-малко 38 души пострадаха при полицейската акция в Каталуния, оповестиха локалните служби за незабавна помощ.

По-рано испанските медии оповестиха, че полицията е задържала протестиращи в Барселона и е употребила гумени патрони, с цел да ги разпръсне. Те предадоха и че има ранени жители.

ВИЖТЕ ОБСТАНОВКАТА В КАТАЛУНИЯ В ДНИТЕ ПРЕДИ РЕФЕРЕНДУМА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Полицията затвори стотици изборни секции и конфискува урните.

Въпреки намесата им близо три четвърти от изборните секции, открити за референдума за самостоятелност на Каталуния работят.

Възрастна жена е била ранена, когато полицията нахлула в изборна секция в Херона, където е трябвало да гласоподава и каталунският министър председател Карлес Пучдемон.

"Ясно е, че безотговорното потребление на мощ от страна на испанското държавно управление няма да спре каталунците.

Насилието, палки, гумени патрони, експанзия... жестокостта на полицията вечно опозори кралството “, сподели районният министър председател Карлес Пучдемон.

Заради референдума: арест грози над 700 каталунски кметове

Милион каталунци желаеха самостоятелност

Испанският парламент: Референдум в Каталуния е неосъществим

По-богатите райони в Европа желаят да се отделят

В събота районната полиция на Каталуния е получила разпореждане от началниците си до 6 ч. сутринта през днешния ден да бъдат разчистени от хора избраните за изборни секции места, с цел да не се допусне осъществяване на референдума.



"Каталунските служители на реда получиха заповед да не позволен провеждането на противозаконния референдум

и трябваше да попречат изборните секции да отворят, само че за жал това не стана ", добави представителят на испанското държавно управление в района Енрик Мильо.

Той остро разкритикува "огромната безнаказаност " на каталунските водачи.

Мильо акцентира, че сепаратистите са трансформирали разпоредбите на играта в последната минута, приемайки гласоподаване без пликове, без да подсигуряват конфиденциалността на вота.

Испания е на път да избухне

Как Испания сама възпламени пожар в Каталуния

Правителство на Каталуния прикани интернационалната общественост да отдели особено внимание на обстановката в района, на фона на референдума за самостоятелност от Мадрид. Това заяви на конференция в Барселона представителят на локалното държавно управление Жорди Турул.



Той акцентира, че казусът е достигнал до европейско равнище.

"Това не е вътрешен испански проблем, това е проблем на Европейски Съюз " , сподели представителят.

Същевременно управляващите желаеха и незабавната оставка на представителя на испанското държавно управление в района Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии.

"Можем единствено да желаяме оставката му, тъй като той е директно виновен за държавната принуда против Каталуния ", сподели Турул.

Brutal police attacks against Catalans trying to vote peacefully. This is in Lleida. Ashamed of Spanish government. #Catalonia #volemvotar pic.twitter.com/p7xpL4ZerE
— Xavi Ferró (@xaviferro) October 1, 2017
Десетки каталунци посрещнаха деня барикадирани в учебните заведения. В едно от учебните заведения пренощуваха 200 испанци. Целта им бе да могат да влязат и да гласоподават на референдума. Припомняме, че единствено ден преди референдума полицията запечата 1 300 изборни секции. 163 от секциите бяха „ спокойно окупирани “ от жители.

Според най-новото допитване, самостоятелност желаят 41% от жителите на самостоятелната област, а 49 на 100 са срещу. За провеждането на референдума обаче се афишират 80% от жителите, въпреки някои да считат, че то би трябвало да е в съгласие с централната власт в Мадрид.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР