Най-малко 35 души вероятно са се удавили, след като надуваема

...
Най-малко 35 души вероятно са се удавили, след като надуваема
Коментари Харесай

Най-малко 35 мигранти се удавиха след потъване на лодка напът за Канарските острови

Най-малко 35 души евентуално са се удавили, откакто надуваема лодка, пренасяща до 60 мигранти и бежанци, потъна напът за Канарските острови, съобщи " Гардиън ".

Испанската миграционна неправителствена организация Caminando Fronteras съобщи, че 60 души са били на борда на лодката, а 39 от тях са изчезнали. Друга неправителствена организация за мигранти, Alarm Phone, заяви за 59 души на борда и 35 изчезнали.

Испанската морска избавителна работа съобщи, че мароканските управляващи са избавили 24 души, до момента в който испански хеликоптер е извадил едно от двете открити тела.

" Лодката срещна усложнения и потъна ", сподели представител на службата. " Мароканските управляващи започнаха избавителна интервенция и ни споделиха, че една от техните патрулни лодки е избавила 24 души тази (сряда - бел.ред.) заран. Те желаеха нашата помощ и един от нашите хеликоптери извади тялото на малолетно дете, което беше откарано на летището в Гран Канария. По-късно контейнеровоз, взел участие в издирвателната интервенция, откри още едно тяло ".

 Броят на мигрантите, пресичащи Централното Средиземноморие на път към Европейски Съюз, се е удвоил Броят на мигрантите, пресичащи Централното Средиземноморие на път към Европейски Съюз, се е удвоил

Говорителят добави: " Не знаем тъкмо какъв брой хора са изчезнали, само че може да е имало до 60 души на борда на надуваемата лодка. "

Двете миграционни неправителствени организации упрекнаха испанските и мароканските управляващи, че не са работили задоволително бързо, с цел да оказват помощ на хората на борда на надуваемата лодка.

" Да има 60 души - измежду които шест дами и едно бебе - чакащи избавление повече от 12 часа на нестабилна надуваема лодка, която може да потъне всеки миг, е изтезание ", сподели Елена Малено, която управлява Walking Borders.

Alarm Phone попита в " Туитър " за какво никой не се е намесил по-рано.

Според министерството на вътрешните работи на Испания 5 914 души са достигнали Канарските острови с лодка до момента тази година - понижение с 31.5% по отношение на същия интервал на предходната година.
Данните на Организация на обединените нации демонстрират, че 29 895 души са достигнали Испания по море предходната година, а 643 са починали при опитите си. През 2021 година 41 979 души са пристигнали с лодка, като 418 са починали.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР