Високите температури в Средиземноморието водят до смърт и разрушения

...
Най-малко 34 души са загинали в Алжир, а хиляди са
Коментари Харесай

Най-малко 34 души са загинали в Алжир, а хиляди са евакуирани в някои части на Европа заради силната гореща вълна, която обхвана големи райони на Средиземноморието и други региони.

В планинските гори на област Кабилия на средиземноморското крайбрежие избухнаха силни пожари, раздухвани от ветровете по време на летните горещини, които достигнаха максимална температура от 48 градуса по Целзий (118 градуса по Фаренхайт) в понеделник.

В сряда държавната телевизия на Алжир съобщи, че страната е успяла да овладее бушуващия в горите пожар, който е наложил и евакуацията на около 1500 жители от домовете им.

В северната и източната част на Алжир всяко лято се води борба с горските пожари, но тази година те се изостриха от средиземноморската гореща вълна.

Сериозни пожари бушуваха през последните дни и в съседен Тунис, особено в северозападния регион Табарка.

Над 300 души бяха евакуирани от крайбрежното село Мелула с лодки и по суша. Пожарникарите все още се борят с пламъците в три района в северозападната част на страната - Бизерте, Силиана и Бежа.

Екстремното време през юли предизвика хаос в целия свят, като температурите счупиха рекорди в Китай, САЩ и Южна Европа, предизвикаха горски пожари, недостиг на вода и нарастване на броя на свързаните с горещините заболявания и хоспитализации.

Горски пожари в Южна Европа

Във вторник на италианския остров Сицилия двама души бяха открити мъртви в дом, изгорял от горски пожар, който временно затвори международното летище в Палермо, съобщават италианските медии.

Регионалните власти съобщиха, че в Сицилия има 55 активни пожара при температури от 40 градуса по Целзий.

На север в Пулия около 2000 туристи бяха евакуирани от три хотела във Виесте, тъй като пламъците се приближиха опасно близо.

В Гърция пожарите, които горяха на остров Родос през изминалата седмица, принудиха властите да проведат най-мащабната евакуация, предприемана някога в страната, като повече от 20 000 души бяха принудени да напуснат домовете и хотелите.

Пожарите ще нанесат удар върху туристическата индустрия, която е основна опора на гръцката икономика. На нея се падат 18% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция и една пета от работните места, като зависимостта от туризма е още по-голяма на острови като Родос.

На остров Евия във вторник самолет на гръцките военновъздушни сили, който хвърляше вода, се разби, докато се гмуркаше в горски пожар в Южна Гърция, при което загинаха и двамата пилоти.

"Ще заявя очевидното: пред лицето на това, с което се сблъсква цялата планета, особено Средиземноморието, което е гореща точка на климатичните промени, няма магически защитен механизъм, ако имаше, щяхме да го приложим", заяви министър-председателят Кириакос Мицотакис.

Източник: aljazeera.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР