Най- малко 250 души са получили фалшиви зелени сертификати от

...
Най- малко 250 души са получили фалшиви зелени сертификати от
Коментари Харесай

Лекари от Асеновград и Раковски издали фалшиви сертификати на 250 души, докато са в чужбина

Най- малко 250 души са получили подправени зелени документи от медицинските центрове в Асеновград и Раковски, заяви районният прокурор Чавдар Грошев. Това е открита при извършена през вчерашния ден интервенция на Икономическа полиция. Това е станало във краткотрайните имунизационни центрове в болничното заведение в Асеновград и в частен медицински център. Задържани са трима лекари и още един човек. Трима са арестувани в Раковски и Асеновград. Икономическа полиция е иззела от двата имунизационни центъра близо 20 000 заявления за осведомено единодушие, всяка от които ще бъде тествана.

Схемата е работила от близо два месеца. декларациите, които бяха наложителни до 19 ноември, са били попълвани с персонални данни на лицата, а в края на деня те са въвеждани в националния указател и от там са издавани зелени документи. При инспекцията е открито, че лицата, които са получили документи по времето на имунизацията въобще не са били на територията на страната.

Иззети са 12 000 заявления от МЦ " Света Екатерина " в Раковски и 8 000 МБАЛ Асеновград. Всички те ще бъдат тествани. Към момента сме открили, че са взели участие 3-4 медиатори, които са вземали от 200 до 400 лв. за документ. Предстои голям размер работа и ще открием още лица, които са се снабдили с такива документи, бе безапелационен Грошев.



Образувани са две досъдебни производства, които се проверяват от Икономическа полиция. " Ще работим за определяне на това дали лицата са се подписвали на тези заявления, тъй като е допустимо въобще да не са се подписвали " разяснява районният прокурор.

Сигналът за злоупотребите е получен на 19 ноември от РЗИ, като от инспекцията са съобщили за медицински центрове, в които има съмнителни имунизации. " Бяха мобилизирани всички чиновници на Икономическа полиция, които ревизираха хората, които са имунизирани. Цялата информация бе предоставена на Районна прокуратура, която образува досъдебни производства ",заяви Славчо Алексиев, шеф на Икономическа полиция.

" Всички си даваме сметка какъв е залогът, това не са каузи, които ще приключат на следващия ден. Искаме всички да си понесат отговорността- както този, които са въвели погрешните данни в регистъра, по този начин и тези, които употребяват подправените документи. Добрата вест е, че с помощта на екипа от прокурори и служители на реда, успяхме да изградим методика, с която да разкрием както лицата, които са вкарвали данните, по този начин и тези, които са употребили документите " разяснява представителят на Районна прокуратура Атанас Илиев.

Лишаване от независимост до 5 години, санкция от 10 000 до 50 000 лв. за нарушаване на противоепидемичните ограничения грози както нарушителите, по този начин и уредниците на схемата. Възможно е обаче да бъдат повдигнати и други обвинявания.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР