Най-малко 20 души са загинали, а десетки са били ранени

...
Най-малко 20 души са загинали, а десетки са били ранени
Коментари Харесай

Върховният съд на ООН нареди на Израел да предприеме действия за предотвратяване на геноцида в Газа

Най-малко 20 души са починали, а десетки са били ранени след израелски обстрел на регион покрай град Газа. Там хората са се събрали, очаквайки доставка на помощи. Това оповестиха от ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето.

Междувременно Върховният съд на Организация на обединените нации подреди на Израел да предприеме незабавни дейности за попречване на геноцида в Газа, само че не приканва за преустановяване на огъня в разкъсвания от войната анклав. Решенията на институцията са наложителни и не могат да бъдат обжалвани, само че тя няма по какъв начин да ги приложи. Израел се приканва още и да допусне филантропична помощ в анклава.
В сходство със отговорностите си по Конвенцията за геноцида във връзка с палестинците в Газа, Израел би трябвало да предприеме всички ограничения, които са в неговите пълномощия, с цел да предотврати осъществяването на всички дейности, попадащи в обсега на член втори от конвенцията.
Джоан Е. Донохю, ръководител на Международния съд

От своя страна израелският министър-председател Бенямин Нетаняху приветства предварителното решение на Международния съд по отношение на обвиняването на Южна Африка в геноцид.
Ангажиментът на Израел към интернационалното право е хладнокръвен. Също толкоз хладнокръвен е и свещеният ни ангажимент да продължим да пазиме страната и народа си. Както всяка страна, Израел има изконно право да се пази. Подлият опит да се лиши Израел от това главно право е очевидна дискриминация против еврейската страна и той беше заслужено отритнат. Обвинението в геноцид е освен погрешно, само че и възмутително.
Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

В Израел повече от 40 някогашни високопоставени чиновници в региона на националната сигурност, известни учени и изтъкнати бизнес водачи изпратиха писмо до президента и ръководителя на Народното събрание на страната с искане премиера Нетаняху да бъде отхвърлен от служба. Според тях съставлява той " екзистенциална " опасност за страната. Сред подписалите писмото са четирима някогашни шефове на израелските служби за външна и вътрешна сигурност, двама някогашни ръководители на Израелските сили за защита и трима носители на Нобелова премия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР