Най-малко 18 души загинаха при големи наводнения, опустошили Североизточна Индия

...
Най-малко 18 души загинаха при големи наводнения, опустошили Североизточна Индия
Коментари Харесай

Наводнения и бури взеха жертви в Индия и Бангладеш

Най-малко 18 души починаха при огромни наводнения, опустошили Североизточна Индия и Бангладеш , оставяйки милиони домове под водата и прекъсвайки транспортните връзки, оповестиха управляващите от двете страни, представени от Associated Press.

В индийския щат Асам минимум девет души са починали при наводненията , а домовете на над два милиона са под вода, съгласно управляващите. Междувременно гръмотевица умъртви девет души в Бангладеш в петък .

И двете страни активизираха своите военни за помощ, защото се чакат още превалявания , които ще продължат и през уикенда.

Брахмапутра, една от най-големите реки в Азия, проби дигите, наводнявайки 3000 села и обработваеми земи в 28 от 33-те района на щата Асам.

" Очакваме умерени до мощни превалявания в няколко елементи на Асам до неделя. Обемът на преваляванията е невиждан ", сподели Санджай О`Нийл, чиновник в метеорологичната станция в Гаухати, столицата на Асам.

Армията в Индия е мобилизирана, с цел да помогне на организациите за реагиране при бедствия при спасяването на блокирани хора и обезпечаването на храна и други движимости от първа нужда. Войниците използваха моторни лодки и надуваеми салове, с цел да се движат през наводнените региони.

Нивата на водата във всички огромни реки в страната се повишават , съгласно центъра за прогнозиране и предизвестие за наводнения в столицата на Бангладеш Дака. В страната има към 130 реки.

Полетите интервенции на интернационалното летище " Османи " в Силхет бяха прекъснати за три дни, защото наводненията съвсем доближиха пистата, съгласно Хафиз Ахмед, управител на летището.

Бангладеш, страна, в която живеят 160 милиона души, е ситуирана на доста дребна надморска височина и е изправена пред закани от естествени бедствия като наводнения и циклони, влошени от изменението на климата. Според Междуправителствената група на Организация на обединените нации по изменението на климата, към 17% от хората в Бангладеш ще би трябвало да се реалокират през идващото десетилетие, в случай че световното стопляне продължи с актуалните темпове .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР