Най-малко 15 души са били убити, а стотици са ранени

...
Най-малко 15 души са били убити, а стотици са ранени
Коментари Харесай

15 убити, стотици ранени в сблъсъци в Багдад -

Най-малко 15 души са били убити, а стотици са ранени при траялите през нощта в Багдад конфликти сред иракските сили за сигурност и поддръжници на авторитетния шиитски свещеник Муктада Садр.

Протестите избухнаха, откакто в понеделник Садр разгласи, че се отдръпва от политиката. След това стотици ядосани негови последователи щурмуваха постройката на държавното управление в строго охранявания комплекс в центъра на столицата.

Над 200 индивида са потърпевши при конфликтите - написа АП.

Размирици имаше и в други градове.

Военните оповестиха комендантски час.

В Багдад огромна част от сраженията са съсредоточени към Зелената зона, където се намират държавни здания и задгранични посолства. Службите за сигурност оповестяват, че се бият бригадите на мира, милиция, лоялна на господин Садр, и членове на иракската войска. На видеозаписи се вижда, че някои бойци употребяват тежки оръжия, в това число гранатомети (РПГ).

Иран затвори границите си с Ирак в разгара на боевете.

Кувейт прикани жителите си неотложно да изоставен страната.

Медици оповестяват за 15 убити последователи на Садр и към 350 ранени протестиращи.

Говорител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че той е угрижен от събитията и прикани за " незабавни стъпки за деескалация на обстановката ".

А Мустафа ал-Кадми, краткотрайният министър-председател и съдружник на Садр, приключи съвещанията на кабинета и помоли авторитетния свещеник да се намеси и да спре насилието.

Садр разгласи обществено гладна стачка, до момента в който не се приключи насилието.

Обявявайки отдръпването си, Садр упрекна за това отхвърли на съперничещите си шиитски водачи и партии да реформират иракската политическа система. През октомври претенденти, правилни на Садр, завоюваха най-вече места в иракския парламент, само че той не съумя да получи задоволително места за сформиране на държавно управление. Оттогава той отхвърля да договаря с подкрепяните от Иран шиитски групировки, което провокира съвсем година на политическа неустойчивост.

48-годишният Садр доминираше в иракския публичен и политически живот през последните две десетилетия. Неговата Армия на Мехди се трансформира в една от най-мощните милиции, които се сражаваха с американските и съюзническите иракски държавни сили след нашествието, свалила някогашния държател Саддам Хюсеин. По-късно той я преименува на Бригади на мира. Въпреки че Армията на Мехди е обвързвана с Иран, Садр в последно време се дистанцира от шиитския комшия на Ирак и се показва като националист, който желае да постави завършек на въздействието на Съединени американски щати и Иран върху вътрешните работи на Ирак. Конкурентният шиитски политически блок " Координационната рамка ", с който блокът на Садр е в спор, включва най-вече подкрепяни от Иран партии.

Садр, една от най-разпознаваемите фигури в Ирак с черния си тюрбан, тъмните си очи и тежкото си телосложение, се застъпваше за елементарните иракчани, наранени от високата безработица, непрекъснатите спирания на електрозахранването и корупцията. Той е измежду малцината, които могат бързо да активизират стотици хиляди поддръжници на улицата и да ги съберат още веднъж. Стотици хора се настаниха пред Народното събрание, откакто два пъти - през юли и август - нахлуха в него в символ на митинг против безизходицата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР