Най-малко 132 души са загинали при нощното земетресение в отдалечен

...
Най-малко 132 души са загинали при нощното земетресение в отдалечен
Коментари Харесай

Най-малко 132 загинали при земетресение в Непал

Най-малко 132 души са починали при нощното земетресение в далечен регион на Непал, оповестиха публични лица, до момента в който силите за сигурност се втурнаха да оказват помощ в избавителните действия.

Земетресението с магнитуд 5,6 по Рихтер удари крайния запад на хималайската страна късно в петък и бе измерено от Геоложката работа на Съединени американски щати на дълбочина едвам 18 км.

Видеоклипове и фотоси, оповестени в обществените мрежи, демонстрират по какъв начин локални поданици копаят в тъмното през руините, с цел да извадят оживели от останките на срутени домове и здания.

Къщите бяха изравнени със земята или развалени, а оживелите се гърчеха на открито, с цел да се предпазят, до момента в който сирените на спешните коли виеха.

Земетресението е усетено чак в столицата на Индия Ню Делхи, на близо 500 км от епицентъра, на 42 км южно от Джумла.

" В нашия окръг 26 души са починали и доста са ранени ", съобщи пред Агенция Франс Прес началникът на окръг Джаджаркот Суреш Сунар.

" Все още е нощ и е мъчно да получим цялата информация ", добави той. " Броят на жертвите може да нарасне. "

Непал е ситуиран на огромен геоложки разлом, където индийската тектонска плоча се притиска към евразийската, образувайки Хималаите, и земетресенията са постоянно събитие.

Правителството разположи сили за сигурност, с цел да помогне в избавителните действия.

" Имаме информация, че в два региона има човешки и материални вреди в резултат на земетресението и силите за сигурност са мобилизирани за избавителни работи ", съобщи представителят на вътрешното министерство Нарарян Прасад Бхатарай.

Той добави, че броят на потърпевшите към момента не е доказан.

Министър-председателят на Непал Пушпа Камал изрази " дълбоката си тъга за човешките и физическите вреди, породени от земетресението ".

Близо 9000 души починаха, а над 22 000 бяха ранени през 2015 година, когато земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер раздруса Непал и унищожи над половин милион домове.

То повреди или унищожи близо 8000 учебни заведения, оставяйки съвсем един милион деца без класни стаи.

Стотици монументи и кралски дворци - в това число обекти от международното културно завещание на ЮНЕСКО в долината Катманду - които привличаха гости от целия свят, бяха разрушени, което нанесе сериозен удар върху туризма.

Общите стопански загуби от бедствието се правят оценка на 7 милиарда $.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР