Най-малко 13 души са загинали при руска ракетна атака срещу

...
Най-малко 13 души са загинали при руска ракетна атака срещу
Коментари Харесай

13 са загинали, а над 60 са ранени при руска атака в Чернигов

Най-малко 13 души са починали при съветска ракетна офанзива против северния украински град Чернигов, на 100 километра от границата с Русия. Над 60 души са ранени, измежду тях и деца.

Три ракети са блъснали покрай центъра на града, а една е попаднала непосредствено в 8-етажен жилищен блок в гъсто обитаем квартал.

Вячеслав Чауш, шеф на Черниговската регионална военна администрация, съобщи, че съветската войска е атакувала града с три крилати ракети " Искандер ". 

 

Спасителните екипи не престават да претърсват отломките, а управляващите приканиха локалните да дарят кръв.

Днешният съветски въздушен удар беше нанесен в миг, в който продължаващата към този момент трета година война наближава сериозна точка поради неналичието на спомагателна военна поддръжка от страна на западните съдружници на Киев. През зимните месеци Русия не реализира забележителен прогрес по 1000-километровата фронтова линия и се концентрира върху воденето на война на безсилие. Постепенно Украйна стартира да изпитва дефицит на артилерийски снаряди, жива мощ и бронирани машини, показват военни анализатори. 

Пакетът от военна помощ в размер на 60 милиарда $, чието утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати към момента буксува, е от жизненоважно значение за Украйна, показва АП. Говорителят на Камарата на представителите  Майк Джонсън в неделя съобщи, че тази седмица ще се опита да придвижи приемането на помощта.

" Руснаците излизат от стадия на позиционна война и стартират да си връщат маневреността на бойното поле поради забавянето на американската военна помощ за Украйна ", съобщи през вчерашния ден основаният във Вашингтон мозъчен концерн Институт за проучване на войната. " Украйна не може да удържи сегашните си позиции без бързото възобновяване на помощта на Съединени американски щати и по-специално системи за Противовъздушна отбрана и артилерия ", написа още институтът.

Президентът Зеленски съобщи, че офанзивата е нямало да се случи, в случай че Украйна разполагаше с повече противовъздушна защита, и още веднъж прикани съдружниците си за муниции.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР