Най-малко 10 души са убити при бомбено нападение в афганистанската

...
Най-малко 10 души са убити при бомбено нападение в афганистанската
Коментари Харесай

Най-малко 10 души са убити при бомбено нападение срещу вицепрезидента Салех в Кабул

Най-малко 10 души са убити при бомбено нахлуване в афганистанската столица Кабул , против първия вицепрезидент Амрулах Салех , оповестява БиБиСи.

Салех, някогашен началник на афганистанските разследващи служби , се е избавил с леки изгаряния по лицето и ръката.

Взривът е в миг, когато афганистанските управляващи и талибаните са подготвени да стартират първите си публични диалози. Салех е прочут като гласен съперник на талибаните , като някогашният началник на разузнаването е оживял в няколко предходни опита за нападение , в това число един предходната година, при който в офиса му са убити 20 души.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид съобщи в туит, че този гърмеж не е тяхно дело .
 Талибаните дадоха обещание да стартират мирни договаряния с Кабул
Талибаните дадоха обещание да стартират мирни договаряния с Кабул

След освобождението на 400 талибани

Тарек , представител на вътрешното министерство на Афганистан разяснява, че детонацията е била ориентирана към конвоя на Салех , до момента в който пътува на работа. Той добавя, че 10 цивилни, които са работили в региона, са убити и 15 души, в това число един от бодигардовете на господин Салех, са били ранени.

Говорейки след гърмежа, Салех даде обещание да продължи политическата си активност . Афганистанският президент Ашраф Гани, който се срещна със Салех скоро по-късно, осъди нападението.

" Терористите и техните задгранични поддръжници не могат да подкопаят мощната религия на хората в мира , народна власт и светлото бъдеще на страната ни ", съобщи Гани.

Делегация на Европейски Съюз в Афганистан осъди нападението , като го назова " обезверен акт на пречещи на мирните старания , против които би трябвало групов отговор ".

Очаква се афганистанските управляващи да стартират дълго отлаганите диалози с талибаните през идващите дни в Доха , Катар, в опит да реализират политическо помиряване след години на кръвопролития.
 Войната против терора на Съединени американски щати разселила минимум 37 млн. души от 2001 година
Войната против терора на Съединени американски щати разселила минимум 37 млн. души от 2001 година

Това се показва в ново изследване като част от плана " Цената на войната "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР