Най-малко 10 души бяха задържани, след като стотици протестиращи се

...
Най-малко 10 души бяха задържани, след като стотици протестиращи се
Коментари Харесай

Проблеми за Путин, протести и арести в Руската федерация

Най-малко 10 души бяха арестувани, откакто стотици протестиращи се събраха в столицата на съветската република Башкортостан в поддръжка на ограничения от независимост правозащитник Фаил Алсинов.

Агенция Франс Прес отбелязва, че демонстрациите в Башкортостан не престават.

По-рано деветима бяха наказани, за това, че са взели участие в " неразрешено публично събитие " в град Баймак, с присъди от 8 до 15 дни. Те са били арестувани на проява на 17 януари.



Протестите в Башкортостан започнаха в сряда, когато правозащитникът Фаил Алсинов бе наказан на четири години затвор за подбудителство към етническа ненавист - обвиняване, което той отхвърля.

Тридесет и седем годишният Алсинов е възприеман като воин от мнозина етнически башкирци поради акциите му в поддръжка на башкирския език, башкирската просвета и правата на башкирците.

Миналата година той се изрече против набирането на етнически башкирци за войната на Русия против Украйна, като посочи: " Това не е нашата война ".

Протестите в Руската федерация са необичайност, като бъде взет поради фактът, че за участниците в тях има заплаха да бъдат задържани. Моментът, в който се организират демонстрациите в Башкортостан, е много сензитивен, защото съветският държавен глава Владимир Путин се готви да бъде избран отново на президентските избори през март, отбелязва " Ройтерс ".

Въпреки че никой не се съмнява в успеха на Путин, анализатори показват, че районният водач на Башкортостан Радий Хабиров е подложен на напън да овладее обстановката, с цел да не се стига до неловки за Кремъл моменти по време на предизборната акция.

Стотици поддръжници на Фаил Алсинов излязоха през днешния ден на митинг в Башкортостан. Това е третият митинг в поддръжка на Алсинов тази седмица, само че за първи път има проява в районната столица.

Протестната акция в град Уфа бе проведена макар предизвестията на Радий Хабиров, че ще бъдат подхванати строги дейности против стачкуващите, които районният началник назова екстремисти и предатели.

Проблеми има освен в Башкортостан.Русия сложи в прелиминарен арест водач на узбекска общественост поради подигравателна обява в обществените мрежи за връщането на съветските бойци от Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Усман Баратов, началник на узбекска социална организация, която работи по правата на мигрантите, беше упрекнат в " подбудителство към ненавист " с обява, която съгласно проверяващите наскърбява съветската войска в Украйна.

Обвинението планува оптимално наказване от три години затвор.

През декември той разгласява изображение на петел в обществените мрежи, откакто Путин се пошегува с повишението на цените на яйцата в Русия.

" Върнете петела от фронта ", написа Баратов.

Терминът " петел " в съветския затворнически диалект се отнася за пандизчии в дъното на затворническата подчиненост и постоянно носи полов подтекст.

Следственият комитет съобщи, че по време на следствието е употребявал " лингвистична и компютърна експертиза ", с цел да проучва поста.

По време на конференцията си в края на годината Путин се пошегува с повишението на цените на яйцата, защото възходящите разноски за главните хранителни артикули тревожат руснаците преди президентските избори през март.

Публикацията на Усманов провокира гнева на авторитетните съветски военни репортери.

Голяма част от починалите десетки хиляди съветски бойци в Украйна не са етнически руснаци, а са набрани или мобилизирани от малцинствените групи в по-бедните региони на Руската федерация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР