Най-късно до средата на лятото би трябвало да заработи фериботната

...
Най-късно до средата на лятото би трябвало да заработи фериботната
Коментари Харесай

Фериботът Русе - Гюргево се очаква да заработи през лятото

Най-късно доникъде на лятото би трябвало да проработи фериботната връзка сред Русе и Гюргево

Това стана ясно от извършена на място в северната ни съседка среща на регионалния шеф Анатоли Станев и ръководителя на Окръжния съвет Думитру Беяну, оповестиха от регионална администрация.

По време на диалозите бяха разисквани идните дейности от двете страни на реката. До броени дни румънците обявиха, че стартират драгирането на Дунав в сектора до бъдещето пристанище на ферибота. Също по този начин ще би трябвало да се създадат и поправки на пунктовете за граничен надзор на тамошния терминал. Той към този момент е и водоснабден. Тепърва следва и построяването на трафопост, който да обезпечи електричество за потребностите на новия гранично контролно-пропускателен пункт. Колкото до българската страна, дейностите и при нас не престават. Предстои ремонт на кабинките, където ще се обитават другите звена на институциите, както и тяхното обзавеждане с нужната техника за активността им. Ще бъдат инсталирани и няколко бариери от най-голям клас, тъй че да се обезпечи ефикасен надзор над прекосяването на тежкотоварния трафик и да се избегнат възможни тапи на новото трасе. Ще бъде положена и хоризонтална маркировка, а също по този начин ще се слагат и знаци за облекчение на водачите. Засега най-оптимистичният сюжет за стартиране в употреба на ферибота е 1 май.

Фериботът ще бъде употребен за тежкотоварния трафик, като на този стадий концепцията да има два кораба, като на денонощие да се обслужват над 200 камиона в едната посока. Цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от час и половина. Самото прекосяване на реката ще бъде в границите на към 30 минути, като още най-много по толкоз ще лишава натоварването и разтоварването на тировете.

В срещата участваха още заместител регионалният шеф Синан Хебибов, изпълнителният шеф на „ Пристанищен комплекс “ Петър Драгошинов, изпълнителният шеф на Асоциация „ Еврорегион Данубиус “ Лили Ганчева, заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску, както и специалисти от двете администрации.

Обсъдени бяха и бъдещи взаимни начинания в областта на културата и туризма, както и смисъла на построяването на втори мост над река Дунав в региона.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР