Най-известният тенис турнир се провежда всяка година от 1877 година

...
Най-известният тенис турнир се провежда всяка година от 1877 година
Коментари Харесай

Защо тенисистите на Уимбълдън носят бели екипи?

 Новак-Джокович-на-Уимбълдън

Най-известният тенис шампионат се организира всяка година от 1877 година на тревните кортове в предградието на Лондон, наречено Уимбълдън. Турнирът е един от четирите шампионата от Големия шлем и постоянно приковава вниманието на феновете на спорта от целия свят.

По време на шампионата феновете вероятно обръщат внимание, че всички тенисисти носят единствено бели екипи, което няма по какъв начин да е инцидентно.

И в действителност, дрескодът на Уимбълдън е един от най-известните в света на спорта и задължава играчите да играят единствено в бяло.

Източникът на това предписание би трябвало да се търси в аристократичния призход на тениса. Започнал в средата на 19 век, тенисът станал известен измежду аристокрацията на Британската империя.

Благородният тип спорт бил посещаван единствено от представителите на светското общество, по тази причина спортистите трябвало да се показват пред почтената аудитория единствено в бяла дреха, която добре прикрива следите от пот и мокрите петна. Според мнението на уредниците, в случай че тенисистът носел цветна дреха, то петната щели да наподобяват неестетично.

Англия е известна с това, че свято уважава своите обичаи. Тенис шампионатът Уимбълдън не прави изключение, където към този момент в продължение на съвсем половин век спортистите носят единствено бели екипи.

В обновените правила на шампионата от 2014 година написа, че цветната декорация не може да бъде на широчина повече от един сантиметър, също така бельото на участника също би трябвало да бъде бяло.

Но би трябвало да отбележим, че уредниците на Уимбълдън не се инатят за всички старинни обичаи. Например през 2003 година било анулирано правилото за наложителен реверанс към кралската ложа, в случай че измежду феновете има кралски особи.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР