Най-известният потънал кораб в света вече може да бъде разгледан,

...
Най-известният потънал кораб в света вече може да бъде разгледан,
Коментари Харесай

Нови 3D изображения показват потъналия Титаник

Най-известният потопен транспортен съд в света към този момент може да бъде прегледан, както в никакъв случай до момента, съобщи.

Технологията дава неповторим 3D аспект на целия транспортен съд, който разрешава той да бъде забелязан по този начин, като че ли водата от океана еизточена.

Учени се надяват, че това ще даде по-голяма изясненост по отношение на това какво се е случило с пътническия лайнер, който потъва през 1912 година

Над 1 500 души умират, откакто корабът се сблъсква с айсберг по време на първото си корабоплаване от Саутхамптън до Ню Йорк.

" Все още има съществени въпроси за кораба, на които би трябвало да бъде отговорено, " споделя пред BBC Паркс Стивънсън, анализатор на Титаник.

Според него, 3D моделът е " една от първите огромни стъпки към това историята на Титаник да върви към проучвания, основани на доказателства, а не на спекулации. "

След откриването на останките му през 1985 година Титаник е проучван обширно. Той обаче е толкоз огромен, че в мрака на океанските дълбини камерите могат да покажат единствено елементи от разлагащия се транспортен съд, само че в никакъв случай и целия.

Новият тримерен скан обгръща потъналия транспортен съд напълно, предоставяйки цялостен аспект към Титаник. Той е на две елементи, като носът и кърмата са отделени на към 800 метра. Разбитият транспортен съд пък е заобиколен от голямо поле от парчета.

Сканирането е осъществено през лятото на 2022 година от Magellan Ltd -компания за дълбоководно картографиране, в съдействие с Atlantic Productions, която прави документален филм за плана.

Контролирани отдалечено подводници са прекарали над 200 часа в обследването на дължината и широчината на потъналия транспортен съд. Те са създали над 700 000 фотоси от всеки ъгъл, създавайки точна 3D реорганизация.

Герхард Сайфърт от Magellan, който дава отговор за планирането на експедицията, споделя, че това е най-големият план за подводно сканиране, по който в миналото е работил.

" Дълбочината от близо 4 000 м е предизвикателство, а на мястото има и разнообразни подводни течения. В същото време, ние нямаме право да допираме нищо, с цел да не увредим останките, " изяснява той.

" Другото предизвикателство е, че би трябвало да заснемете всеки квадратен сантиметър, даже и безинтересните елементи, като полето с остатъци. "

Сканът демонстрира както големите размери на кораба, по този начин и някои дребни елементи, като серийния номер на едно от витлата. Носът, който в този момент е затрупан със сталактити от наслойка, може да бъде разпознат незабавно, даже и 100 г.след потъването на кораба.

Кърмата обаче съставлява една железна неразбория. Тази част от кораба се откъсва, когато той се забива в океанското дъно.

В заобикалящото Титаник поле от остатъци са разпръснати най-различни неща, включително железни структури от кораба, скулптури и неотворени бутилки шампанско. Има и голям брой персонални движимости, измежду които десетки обувки.

Стивънсън споделя, че с помощта на тези нови фотоси кърмата може да бъде изследвана и да се откри по какъв начин тъкмо корабът се е блъснал в дъното.

Морската вода обаче е оставила своя отпечатък върху него, като той еразяждан от микроби, а частите му се разпадат. Историците са наясно, че времето тази морска злополука да бъде разгадана изцяло изтича.

Сканираните изображения обаче в този момент замразяват кораба във времето и ще разрешат на специалистите да се съсредоточат върху всеки дребен подробност. Надеждата е, че Титаник към момента може да разкрие своите секрети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР