Най-известният български мореплавател Дончо Папазов, който кръстоса с яхтата си

...
Най-известният български мореплавател Дончо Папазов, който кръстоса с яхтата си
Коментари Харесай

Папазов кръстоса всички океани, а едва не се удави на брега в Царево: Такова нещо не бях виждал

Най-известният български мореплавател Дончо Папазов, който кръстоса с яхтата си всички океани, е бил на косъм да се удави в Царево, и то на брега.
Той има каравана от доста години и всяко лято прекарва по няколко месеца на море в Царево. По време на наводнението предишното лято е там и претърпяното го кара да мисли, че е имал голям шанс – сигурен е, че някъде свети неговата звезда, тъй като „ тя ме избави от ужаса тогава “.
Цялото пристанище е наводнено, към караваната му има извънредно доста вода, която е единствено на 15 см от пода й.
„ Ако беше стигнала пода, караваната щеше да заплава и Бог знае какво щеше да стане “, споделя той пред в. „ Галерия “.
Там, в Царево, той вижда нещо, което не е срещал на никое място другаде по света – на самото пристанище минават три торнада. Изведнъж стартира да вали като из ведро и видимостта става съвсем нулева.
Преди 43 години Дончо Папазов, който в този момент ще навърши 85, потегля на околосветско странствуване с яхтата си „ Тивия “ дружно със брачната половинка си Юлия Гурковска и 5-годишната им щерка Яна. Пътуването им трае тъкмо 777 дни – от 1979 до 1981 година.
Тримата минават сполучливо през четири от най-трудните и рискови за ветроходи места в света, само че не срещат никакви съществени проблеми или повреди.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР