Най-голямото събитие в защита на човешките права в България събра

...
Най-голямото събитие в защита на човешките права в България събра
Коментари Харесай

София Прайд 2023 обедини хиляди

Най-голямото събитие в отбрана на човешките права в България събра хиляди българи на спокойно шествие в центъра на София. София Прайд 2023 се организира на 17-и юни и сплоти български и задгранични политици, посланици и представители на 25 дипломатически задачи, едни от най-големите български музикални звезди и хиляди българи в името на любовта и битката за равни права на ЛГБТИ+ общността.

Тази година главен акцент на София Прайд 2023 бяха 11 български фамилии, които застанаха с имената, лицата и историите си зад идеите и задачите на шествието. В продължение на няколко месеца акцията “Нашето семейство ви кани на София Прайд 2023 ” насочи вниманието към потребността от поддръжка в фамилната среда, която е извънредно значима за ЛГБТИ+ българите.

“Въпреки всички закани, осуетените прожекции, макар проливния дъжд и макар цялата ориентирана експанзия към български жители в последните месеци – любовта не може да бъде спряна. Борбата за равни права не е един ден в годината, тя продължава ежедневно, по тази причина ние ще работим неуморно и ще се борим за всеки един българин, който желае да бъде свободен и да се усеща сигурен в страната си. ”, показа Симеон Василев от фондация GLAS.

Тази година в концерта на София Прайд се включиха и едни от най-големите музикални поп и поп-фолк звезди, които бяха обединени от идеите на шествието. На сцената пред паметника в Княжеската градина се качиха Есил Дюран, Михаела Филева, Роксана, DARA, Мила Робърт, Прея, Дара Екимова, ALMA, Глория Петкова, NIYA, Елена Кокорска и италианската поп звезда Osvaldo Supino. За първи път на сцената на София Прайд се качиха и 10 надарени актьори, които вършат първите си крачки на българската музикална сцена. Това са Niki Pluto, Angelie, Bropunzel, Veselambo, Елия Тодорова, Виолина Доцева, Дим Колев, DéВЯРА, Борис Лапшов и IVA.

Подкрепа към шествието показаха десетки български компании и организации, както и посланиците и представителите от посолствата на Франция, Англия, Испания, Германия, Съединени американски щати, Дания, Италия, Люксембург, Ирландия, Швейцария, Румъния, Швеция, Норвегия, Нидерландия, Финландия, Чехия, Украйна и доста други.

София Прайд се провежда от фондация GLAS, взаимно с фондациите Bilitis, ЛГБТИ Действие и Български хелзинкски комитет. Събитието е подкрепено от Български фонд за дамите, Посолство на Съединени американски щати в България, Посолство на Австралия, Absolut, Accenture, Delinian, Draft Kings, EY, Fashion Days, HP Enterpise, KIN + CARTA, Melon, Ingram Micro, Mastercard, Progress, Paysafe, Sutherland, Walltopia и WorkNomads LAB Hotel.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР