Изключително силно начало на XV Международен фестивал “Дни на музиката

...
Изключително силно начало на XV Международен фестивал “Дни на музиката
Коментари Харесай

Светлин Русев омая пловдивската публика

Изключително мощно начало на XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ”

С извънреден концерт SOLO на световноизвестният цигулар Светлин Русев, в неделя вечер бе обещано началото на XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ”. В юбилейната за фестивала 2024 година, в двете издания през годината – пролетно и есенно, са включени същински звезди на международната музикална сцена, стана ясно по време на конференцията, която предхождаше самия концерт.

В нея взеха присъединяване Светлин Русев, неговият възпитаник – младият цигулар Виктор Тренев, пианистката Мария – Елена Средева, артистичният шеф на фестивала Мила Павлова, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, както и ръководителят на БНТ-2 Десислава Шишманова – дълготраен сътрудник и съидейник на събитието.

„ Дни на музиката в Балабановата къща “ е характерен и забавен детайл в Културния календар на Пловдив. От една страна е обичайно събитие с 15 годишна история – емблема, неизменима част, само че е и събитие, което непрестанно се трансформира, развива, надгражда, обогатява и основава действителни мостове сред българската и международната музикална сцена, сред международни звезди – звезди реализатори и млади гении.  В световен проект, фестивалът ни оказва помощ да градим облика на Пловдив като законодател на фестивалните събития. Община Пловдив е най-големия вложител в просвета, вършим близо 900 събития годишно, а „ Дни на музиката в Балабановата къща “ е перлата, същински мотор на политиките, които развиваме. Фестивалът прави допустимо към този момент 15 години неповторимите културни пространства  да се употребяват за събития по един необикновен метод. Създава симбиоза сред пространства и стратегия. Адмирации за Мила и екипът ѝ. За нас е чест, че този фестивал е част от Пловдив! “, сподели заместник-кметът Пламен Панов по време на конференцията.

Присъстващите представители на медиите и жители – фенове на фестивала, имаха опция да задават въпроси на Светлин Русев и неговия възпитаник, а в паузата преди началото на концерта, публиката бе посрещната на чаша вино, комплимент за добре пристигнали на фестивала.

Програмата на концерта SOLO със специфичното присъединяване на определения от солиста млад български гений, включваше творби на Йохан Себастиан Бах, Йожен Изаи, Петър Христосков, Морис Равел и Мориц Мошковски. Музикалният празник приключи с бурни овации на публиката, която беше препълнила Балабановата къща до последното допустимо място.

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ”, притежател на влиятелните награди “Музикален план на годината ” в класацията “Музикант на годината ” на БНР, Златен орден от Министерство на културата, Награда “Пловдив ” за музика, към този момент 15 години показва едни от най-изявените музиканти на нашето време.

Фестивалът се реализира с поддръжката на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация „ Музикартисимо “ и е част от Културния календар на града за 2024 година.

На 24 май, от 18.30 ч., в Малка базилика следва концерт на BELGIAN BRASS SOLOISTS от Белгия.

На 25 май, от 18.30 ч., в Епископска базилика е концертът „ Световни солисти “ с присъединяване на ВЕСКО ЕШКЕНАЗИ (цигулка), Концертмайстор на Кралския Концертгебау Оркестър – Амстердам, ВЕРОНИКА ТОДОРОВА ( Акордеон) и ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ (пиано)

На 29 май, от 18.30 ч., в Балабанова къща ще чуем „ МЛАДИ ПЛОВДИВСКИ ТАЛАНТИ “. Това са ЕКАТЕРИНА СТОЕВА – цигулка, МАРИЯНА СТОЕВА – цигулка, със специфичното присъединяване на ВИКТОР ВИЧЕВ – пиано.

По традиция на 1 юни, от 18.30 ч., на Римски стадион е XII ГОЛЯМ ДЕТСКИ КОНЦЕРТ – ALL THAT JAZZ FOR KIDS – с присъединяване на BEНЦИ БЛАГОЕВ JAZZTET: ВЕНЦИ БЛАГОЕВ – тромпет, СТАНИСЛАВ АРАБАДЖИЕВ – пиано, ДИМИТЪР БЛАГОЕВ – китара, ДИМИТЪР КАРАМФИЛОВ – контрабас, КРИСТИАН ЖЕЛЕВ – барабани, със специфичното присъединяване на СВЕТЛИНА ХРИСТОВА – вокал и нейни възпитаници.

На 5 юни, 18.30 ч., в  Епископска базилика за първи път дружно на сцената на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща ” ще забележим изключителната КРАСИМИРА СТОЯНОВА – сопран, Камерзенгерин на Виенската опера и ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ – пиано.

На 28 юни, 18.30 ч., в Балабанова къща е концерта на СТРАШО ТЕМКОВ (флейта) и ЕЛЕНА АТАНАСОВСКА (пиано) от Република Северна Македония.

На 29 юни, 18.30 ч., в Балабанова къща ще чуем ЦИКЪЛ “ПРОЧУТИ КАМЕРИСТИ ” с присъединяване на КРЕМЕНА ОКСЕНКРУГ (цигулка), АТАНАС КРЪСТЕВ (виолончело) и МАРТИНА ТАБАКОВА (пиано).

Билети за XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща ” се продават в цялата мрежа на Ивентим, на всички билетни каси в града, както и на място преди всеки концерт.  
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР