Най-голямото поскъпване при хранителните продукти е при животинските и растителните

...
Най-голямото поскъпване при хранителните продукти е при животинските и растителните
Коментари Харесай

Агроексперт: Храните в България са скъпи в сравнение с ЕС

Най-голямото повишаване при питателните артикули е при животинските и растителните мазнини – към 44%. Следват млякото и млечните творби с над 30%, месо 21-22%.

Това разяснява в студиото на Euronews Bulgaria специалистът по агробизнес Николай Вълканов.

Две са аргументите за внезапното повишаване, които се напаснаха във времето. Едната беше обвързвана с логистични проблеми, които имахме по веригата на доставките. Много първични материали също нарастнаха – опаковки, буркани, капачки и така нататък Отделно енергийната рецесия и всичко, което се придвижи върху цените на зърното. Всичко това се натрупа.

 
България сега има относително скъпи храни на фона на Европейски Съюз. Това в бъдеще може да се окаже проблем на нашата конкурентоспособност, тъй като сме на общ пазар. До огромна степен се изчерпа капацитетът за повишаване на цените при храните.
Доста бързо растежът на цените от февруари, март и април беше трансфериран по линията на доставките към крайния консуматор. А в последна сметка видяхме, че и Украйна към този момент изнася зърнените си остатъци, и най-малко до края на годината бизнесът има някаква сигурност за цената на силата. Така че не виждам учредения да продължи да се усилва инфлацията при храните.

Февруари, март и април, когато нямаше експорт на зърно и не се знаеше какво ще се случи с войната, борсовите показатели при зърнените и маслодайни храни доближиха такива пикове, че даже най-големият вносител в света на пшеница – Египет, отхвърли да купува на такива цени. Тоест, в случай че българските зърнопроизводители си мислят, че могат да продават на всякаква цена, каквато в най-смелите си фантазии могат да развият, няма пазар, който да даде тази цена.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР