Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена

...
Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а средната им цена
Коментари Харесай

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища в София

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища, а междинната им цена в София доближи 1926 евро на квадрат, демонстрират данни на компания за недвижими парцели. Цените на жилищата с изключение на от региона, в който се намират, зависят и от вида строителство.

На второ място по цени след тухлените жилища са жилищата в здания, издигнати по технологията едроплощен кофраж (ЕПК). В София междинната цена на тези жилища приближава 1900 евро за кв. м. Цените на панелките са към 1534 евро на квадрат. В тези данни влизат всички осъществени покупко-продажби, а освен новото строителство. В рамките на една година растежът на цените на парцелите в столицата в някои квартали е сред 20 и над 30 на 100 според от вида строителство.

Най-голямо е търсенето на тухлени жилища. Те съставляват 62% от подписаните покупко-продажби. На второ място са панелките. Апартаментите в здания, издигнати по технологията едроплощен кофраж, имат доста по-малък дял от осъществените покупко-продажби, а измежду аргументите за това е лимитираното предложение на пазара. По вида на парцела - най-търсени са двустайните и тристайните жилища. 38 на 100 от осъществените покупко-продажби са с двустайни жилища, а 25 на 100 - с тристайни.

Все повече купувачи избират парцели, които са изцяло приключени и даже обзаведени, споделят брокери. Това подвига междинната цена на квадратен метър на осъществените покупко-продажби. Плюсът за купувачите е, че виждат крайната цена на жилището. Ако купят жилище, в което занапред би трябвало да вършат довършителни работи, няма по какъв начин да знаят какви ще бъдат спомагателните разноски преди да се нанесат в новия си дом. Освен това при покупката на изцяло приключен парцел не губят време за поправки. Инвеститорите също избират да продават приключени жилища, тъй като получават за тях по-висока цена.

Тенденцията за повишение на лихвените проценти не се е отразила на желанието на купувачите да придобият нов дом. Но поради нарасналите разноски за прехрана на живота купувачите вършат по-прецизни сметки дали имат задоволително високи приходи, с които да изплащат ипотечен заем. В резултат пазарът на парцели се движи най-вече от хора с високи приходи. Те са подготвени да платят висока цена за жилище, което дава отговор на всичките им условия. Затова на пазара има недостиг на качествени парцели на добра локация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР