Най-голямата суша в Европа от години понижи река Дунав до

...
Най-голямата суша в Европа от години понижи река Дунав до
Коментари Харесай

Германски кораби от ВСВ изплуваха от полупресъхналия Дунав

Най-голямата суша в Европа от години намали река Дунав до едно от най-ниските равнища на водите й от близо век, разкривайки останките на десетки натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по време на Втората международна война, оповестява " Ройтерс ".

Плавателните съдове са измежду стотиците от Черноморския флот на нацистка Германия, потопени в реката през 1944 година при изтеглянето си поради настъпващите руски сили, и към момента затрудняват речния трафик при ниски равнища на водата.

Тазгодишната суша обаче, която учените смятат за последица от световното стопляне , разкри повече от 20 кораба край сръбския пристанищен град Прахово. Много от тях към момента съдържат тонове муниции и експлозиви и съставляват заплаха за корабоплаването.
 Снимка 584718
Източник:
 Нивото на река Дунав остава сериозно, корабоплаването край Русе спря
Нивото на река Дунав остава сериозно, корабоплаването край Русе спря

В момента нивото е -55 сантиметра

Месеци на суша и рекордно високи температури блокираха речния трафик по жизненоважни артерии на реката в други елементи на Европа, в това число Германия, Италия и Франция. В Сърбия управляващите прибягнаха до драгиране, с цел да запазят навигационните пътища по Дунав отворени.

Край Прахово плавателния сектор от Дунав тук-там е ограничен до едвам 100 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите към момента имат командни мостове, счупени мачти и усукани корпуси, до момента в който други са потопени под речните пясъци.

През март сръбското държавно управление разгласи търг за изкарване на корабите и премахване на боеприпасите, като интервенцията беше оценена на 29 милиона евро.
 Снимка 584717
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР