Най-голямата руска частна петролна компания Лукойл хвърля огромна икономическа и

...
Най-голямата руска частна петролна компания Лукойл хвърля огромна икономическа и
Коментари Харесай

Politico: Вижда се краят на царуването на „Лукойл“ в България

Най-голямата съветска частна петролна компания " Лукойл " хвърля голяма икономическа и политическа сянка върху България, само че привилегированото ѝ състояние е застрашено. Причината еизтичащата през декември 2024 година дерогацияот петролните наказания на Европейски Съюз, употребена от българския клон на " Лукойл ", което поставя завършек на неповторимата и доста печеливша позиция на компанията да доставя със личен на ниска цена недопечен нефт своята огромна рафинерия " Нефтохим " в черноморския пристанищен град Бургас, написа основаният в Брюксел уебсайт " Политико " (Politico), представен от.

Бъдещето на рафинерията " ще е история на крах ", счита Виктор Катона, водещ петролен анализатор във компанията за пазарно изследване Kpler.

Ако работата на рафинерията е застрашена, държавното управление е готово да я поеме, " в случай че е належащо ", сподели българският министър на защитата Тодор Тагарев пред " Политико през юни. Според него " това е проблем, който може да бъде решен ".

Балканският колос

Засега " Лукойл " е обяздила България. Тя внася 3 милиона барела съветски нефт на месец, съгласно Kpler, което прави България четвъртия максимален покупател на съветски недопечен нефт след Индия, Китай и Турция. " Нефтохим " с неговите внушителни комини, забележими от 10 километра,осигурява 80 % от потребностите на България от дизел и бензин и съставлява една десета от брутния вътрешен артикул (БВП)на страната.

Рафинерията е " доста значима, тъй като е най-големият снабдител на работа и дава най-хубавите заплати " в района, сподели кметът на БургасДимитър Николов. Заедно с близкия терминал за импорт на нефт " Росенец ",в оборудванията работят 5000 души. " За мен като кмет е значимо рафинерията да действа, тъй като е част от икономическата сигурност на града ", декларира той и прибавя, че затварянето ѝ би било " немислимо ".

Този стопански и енергиен отпечатък на " Лукойл " значи политическо въздействие.

" В България има коалиция " Лукойл ", която се образува незабавно след началото на всеки парламент ", разяснява пред " Политико " Делян Добрев(ГЕРБ), ръководител на парламентарната енергийна комисия. През последната година той е внесъл 18 оферти за ограничение на въздействието на компанията, само че множеството са се провалили. " Лукойл " съумя да трансформира икономическото си въздействие в големи политически лостове " посредством финансиране на медии и партии, смятаМартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията.

Влиянието на " Лукойл " върху българския политически и стопански хайлайф е голямо и то е " толкоз огромно ", частично тъй като " българската страна не е в положение да се оправи с рецесията и да ръководи вероятно ненадейно прекъсване на доставките на недопечен нефт от Русия ", показва анализаторътИлиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия.

В исторически проект " Лукойл " разчита на локални проруски медии за поддръжка, както и на политици, върху които въздейства посредством локални медиатори – такива като купувачи на горива на едро, споделя Василев.

В отговор на обвиняванията, " Лукойл " съобщи неотдавна, че " отхвърля всевъзможни обвинявания в политическа ангажираност ".

Лобистки старания

Зависимостта на България от съветския недопечен нефт беше измежду аргументите страната да лобира интензивно за освобождение на вноса му от глобите на Европейски Съюз – изпитание, подкрепено от целия политически набор, в това число от реформаторския министър председател Кирил Петков.

Миналата годинаСофия единствена получи дерогация в ЕСза импорт на съветски недопечен нефт по море, до момента в който на няколко страни беше позволено да продължат да купуват нефт от тръбопроводи за стеснен интервал от време.

Основната фигура в договарянията с Европейски Съюз беше финансовият министър Асен Василев, който заплаши да наложи несъгласие на пакета петролни наказания, в случай че София не получи изключение. Българското финансово министерство отхвърли Василев да е лобирал от името на " Лукойл " за обезпечаване на българската дерогация - главният му мотив е бил, че рафинерията на " Лукойл " е продавала гориво на Украйна.

По-раноПетков сподели пред " Ди Велт ", дъщерно издание на " Политико ", че горивото, създадено в " Нефтохим ", е изпращано в Киев. Твърди се, че то обезпечава над една трета от потребностите на Украйна от гориво при започване на войната предходната година.

" Лукойл " отречеда има " непрекъснати контракти за доставка на петролни артикули за Украйна ".

Другият мотив за дерогацията беше, че зависимостта на България от съветския недопечен нефт я прави стопански уязвима от ембарго и че договорката ще понижи цените на горивата. Министерството на финансите сподели, че цените на дребно на дизела са паднали с повече от 20 % през шестте месеца след началото на дерогацията за България, само че Владимиров означи, че сходни спадове са се случили и в други страни от Европейски Съюз, които съблюдават възбраната против вноса на съветски нефт.

Според Делян Добрев обаче няма " безусловно нито един мотив " в интерес на тази дерогация за България, така катотя не е довела до по-евтини горива за потребителите. Рафинерията може да работи и без съветски недопечен нефт, съгласно ЦИД.

Разкъсване на връзки

Но въздействието на Москва в България е застрашено.

Въпреки че е исторически съветски съдружник, София мощно поддържа Украйна във войната - изпраща оръжия и муниции. Миналата година тя отхвърли настояванията на Кремъл да заплаща за вноса на газ в рубли, което я направи първата страна от Европейски Съюз,откъсната от съветски газови доставки.

Миналия месец българските депутати гласоподаваха за преустановяване на концесията на " Лукойл " за бургаския терминал за импорт на недопечен нефт " Росенец ".

Компанията твърди, че не вижда учредения за това, защото " постоянно е изпълнявала напълно своите отговорности " във връзка с пристанището.

Проблемите на Лукойл евентуално ще набъбнат след приключването на дерогацията.

Добрев пресмята, че изключението е довело до скок на облагите на " Лукойл " до 2 милиарда евро в България през последните 12 месеца, като данъчните доходи са " употребявани за финансиране на режима на (руския президент Владимир) Путин ".

Но в случай че София не успее да получи друга дерогация, позицията на " Лукойл " в България евентуално ще се свие.

" Те са тук, тъй като се възползваха от огромни малки врати в ръководството и генерираха доста пари ", сподели Владимиров. " Не мисля, че " Лукойл " има тласък да остане... тъй като към този момент няма да могат да генерират тези големи облаги ", добавя той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР