Най-голямата предизвикателство пред Министерството на образованието и науката през следващите

...
Най-голямата предизвикателство пред Министерството на образованието и науката през следващите
Коментари Харесай

Министър Цоков: Обмисляме екшън планове за повишаване на езиковата интеграция при учениците

Най-голямата предизвикателство пред Министерството на образованието и науката през идващите години е повишение на езиковата интеграция. Това заяви министърът на образованието проф. Галин Цоков по време на 11 издание на Постоянната  академия за науки и нововъведения в образованието на Синдиката на българските учители/ПАНИО/, съобщи кореспондент на " Фокус " .  Според проф. Цоков главните проблеми и разлики излизат нескрито при разбора на резултатите по БЕЛ.

Обмисля се разработване на самостоятелни екшън проекти за учебните заведения, изключително за тези, където доминират деца, чийто майчин език не е българският. Тези екшън проекти ще плануват благоприятни условия за поддръжка на тези образователни заведения. " Трябва да мислим по какъв начин да помогнем на тези образователни заведения и педагогическите експерти, а не да започваме с инспекции ", съобщи просветителният министър.  

За да се усъвършенства качеството на образованието като цяло се работи по изработването на стандарт за качеството на просветителните институции и обособените педагози, разясни проф. Цоков. Според него просветителното неравноправие и неналичието на достъп до качествено обучение нарастват. " Промяна в нормативната разпоредба ще разреши на учебните заведения да се развиват, в случай че се дефинира тъкмо какво е качествено обучение и в него да се включи личностното развиване на ученика и неговия прогрес ", безапелационен бе министърът.

Друг главен приоритет, по който работи МОН, е основаването на положителна среда в училище  и развиването на социално-емоционалното учене. Министър Цоков заяви, че след пандемията, статистиката за прочувствената среда в образованието е стряскаща. С 35% са нарастнали случаите на принуждение против възпитаници, с 25% - против учители, а опитите за самоубийство при децата - със 100%.

" Нараства неспособността на децата да се оправят със своите страсти и с страстите си в групата. Създаването на положителна среда за учене ще понижи експанзията, а обществено - прочувственото учене и основаването на обществени и прочувствени компетентности ще разреши на учениците да се интегрират сполучливо в обществото и на пазара на труда ", сподели в умозаключение проф. Галин Цоков. 

Той бе посетител на единайсетото издание на ПАНИО в Хисаря. В рамките на тази академия се пробват разнообразни политики, които след това могат да бъдат внедрени в просветителните нормативни уредби.

Люси ЙОРГОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР