Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето -

...
Най-голямата национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето -
Коментари Харесай

„Книги за смет“ идва в Пловдив на 11 септември

Най-голямата национална екоинициатива, която насърчава по едно и също време преработването и четенето - „ Книги за боклук “, стартира есенната си обиколка в страната през септември. Тя е част от националното турне на акцията, която тази година отбелязва 10 години с поддръжката на Kaufland в рекордните 15 града.

Първият стадий от националното турне на „ Книги за боклук “ се състоя през май и юни на паркингите на хипермаркети Kaufland в Карлово, Видин, Плевен, Велико Търново, Варна, Русе, Силистра, Хасково, Кюстендил, Петрич и Стара Загора. В него бяха събрани близо 12 тона пластмаса и раздадени 11 800 книги.

В Пловдив „ Книги за боклук “ идва на 11 септември. Желаещите да се включат в самодейността ще могат да го създадат пред магазина на Kaufland на адрес „ Пещерско шосе “ 36, както и пред Военния клуб в града. Всички събирани пластмасови боклуци ще се рециклират от „ ЕКОПАК България “, които са сътрудници на самодейността от самото й основаване.

Според регламента на „ Книги за боклук “ всеки, който съобщи кг, годна за преработване пластмаса, получава в подмяна книга по желание. Организаторите предлагат на искащите да се включат в есенното издание на акцията да носят пластмасата опразнена от наличие, почистена и смачкана, с цел да заема по-малко място. Те напомнят, че измежду отпадъците, които няма да бъдат одобрявани, са блистери от медикаменти, туби от масла, домашен електроуреди.

За десетте години, в които се организира, „ Книги за боклук “ са предадени над 100 тона пластмасови боклуци за преработване и са раздадени над 100 хиляди книги. По данни на уредниците с всяка минала година известността на самодейността пораства, а с нея нараства и количество събрана пластмаса за преработване.

Kaufland България поддържа идеята на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са основатели на „ Книги за боклук “, като част от своя за еднократна приложимост, попречване на нейното потребление, повече преработване и по-устойчиви опаковки.

Като част от Schwarz Group в България компанията ползва RЕset Plastic - тактиката против замърсяването с пластмасата. В дълготраен проект фирмите в групата Schwarz, към които е и Kaufland, би трябвало да понижат използването на пластмаса с най-малко 20% до 2025 година, да създадат пластмасовите опаковки на всички свои лични марки оптимално рециклируеми, както и да включат приблизително 25% рециклат в опаковките същите на тези артикули.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР