Най-голямата журналистическа организация в Европа - Европейската федерация на журналистите

...
Най-голямата журналистическа организация в Европа - Европейската федерация на журналистите
Коментари Харесай

320 000 журналисти от Европа поискаха еврофондове за свобода на словото

Най-голямата журналистическа организация в Европа - Европейската федерация на публицистите (ЕФЖ), която съставлява към 320 000 представители на специалността от 44 страни, упорства Европейски Съюз да отдели фондове за поддръжка на свободата на изложение в бюджета си за интервала 2021 – 2027 година

Това се показва в писмо на организацията до еврокомисарите Мария Габриел и Гюнтер Йотингер от 24 май, заяви федерацията. Около същото искане се сплотиха представители на медийни организации на интернационална конференция в София в средата на май.

" Смятаме, че е извънредно значимо за медийната независимост и плурализма те да получат явен приоритет в бъдещия бюджет на Европейски Съюз (2021 – 2027 г.) ", написа европейската федерация.

Журналистическата организация показва паниката си, че предлагането на Европейска комисия за бюджета след 2020 година не включва средства за закита на свободата на изложение в Европа.

" Независимата публицистика е доста повече от " добавена стойност " за Европейския съюз. Тя е главно право и отговорност ", показва федерацията. В писмото се напомня, че последните събития демонстрират, че пресата и медийната независимост имат потребност от мощна поддръжка, с цел да пазят демокрацията, разкриването на информация пред обществото, а също и живота на проверяващите публицисти.

" За страдание, обстановката с пресата и медийната независимост в Европа се утежнява. Много страни членки на Европейски Съюз не могат да подсигуряват подобаваща среда за работа на публицистите. Притеснителна е обстановката да вземем за пример в Полша, Унгария, Франция, Испания и България. Убийствата на Ян Куцияк в Словакия и Дафне Галисия в Малта са тъжни образци и са единствено върхът на айсберга ", написа в писмото на ЕФЖ.

В писмото на федерацията се показва удивление, че в европейския бюджет не се предлага финансиране в поддръжка на свободата на изложение, макар че при представянето на пакет от ограничения на Европейска комисия за битка с дезинформацията на 26 април тази година бе маркирано точно нуждата от сходни ограничения.

През пролетта комисар Мария Габриел се зае съществено с проект за битка против дезинформацията, откакто популяризира отчет на експертна група на високо ниво по казуса.

Във вторник Европейска комисия заяви, че Габриел привиква в Брюксел форума по отношение на разпространяването на дезинформация онлайн, който беше препоръчан от нея през април.

Форумът включва представители на онлайн платформи и техните асоциации, рекламната промишленост, медиите, гражданското общество, проверители на обстоятелства (т.нар. фактчекъри) и академичната общественост. Целта е да създаде етичен кодекс във връзка с онлайн дезинформацията, който би трябвало да е подготвен до юли.

От август до октомври фирмите ще бъдат насърчени да се причислят към кодекса, а от ноември до декември Европейска комисия ще направи оценка на постигнатия напредък.

" Очаквам към Кодекса за държание, който форумът ще изготви, да се причислят допустимо максимален брой онлайн платформи и заинтригувани лица. Ако резултатите са неудовлетворителни, си резервираме правото да обмислим спомагателни дейности, в това число от регулаторен темперамент ", разяснява комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР