Най-голямата бизнес асоциация в Турция потвърди, че е получила писмо

...
Най-голямата бизнес асоциация в Турция потвърди, че е получила писмо
Коментари Харесай

Заради връзката на Турция с Русия: САЩ заплашват със санкции

Най-голямата бизнес асоциация в Турция удостовери, че е получила писмо от Министерството на финансите на Съединени американски щати, в което се предизвестява за вероятни наказания, в случай че продължи да развива бизнес с Русия.
Това, което тревожи Съединени американски щати
е, че съветското държавно управление и бизнесът употребяват Турция, с цел да заобикалят западните финансови и търговски ограничавания, наложени в отговор на нашествието в Украйна.

По-рано този месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съветският му сътрудник Владимир Путин се споразумяха да засилят икономическото съдействие.

Това се реши по време на срещата им в черноморския курорт Сочи.
Официалните данни демонстрират,
че цената на турския експорт за Русия сред май и юли е повишена с близо 50 % по отношение на предходната година.

Вносът на съветски нефт в Турция се усилва и двете страни се споразумяха да преминат към заплащане в рубли за природния газ, изнасян от обвързвания с Кремъл колос “Газпром ”.

Заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо направи през юни посещаване в Анкара и Истанбул, с цел да изрази терзанията на Вашингтон, че съветски олигарси и огромни предприятия употребяват турски юридически лица, с цел да избегнат западните наказания.

Турция, която е член на НАТО, е в положителни връзки както с Москва, по този начин и с Киев, и се пробва да резервира неутралитет в спора, отказвайки да се причисли към интернационалния режим на наказания.
Адейемо изпрати писмо
до турската бизнес асоциация TUSIAD и Американската комерсиална камара в Турция, в което предизвести, че има заплаха самите компании и банки да бъдат глобени.

В изказване от вторник TUSIAD заяви, че е предала писмото на министерствата на външните работи и на финансите на Турция.
Риск от наказания
“Всяко физическо или юридическо лице, което дава материална поддръжка на лица, посочени от Съединени американски щати, единствено е изложено на риск от наказания от страна на Съединени американски щати ”, написа в писмото.

От писмото излиза наяве, че при продължение на връзките с съветски банки, няма по какъв начин Турция да резервира връзки с огромни международни банки. Освен това, ще бъде прекратен достъпът до щатския $ и други съществени валути.

Споразумението за икономическо съдействие, скрепено от Ердоган и Путин, включва сделка повече турски банки да стартират да обработват съветската платежна система “Мир ”.

Турските публични лица не са дали отговор публично на писмото на Адейемо.

По-широкото съдействие с Русия би могло да подкрепи затруднената турска стопанска система в навечерието на парламентарните избори през идната година.

Ердоган и преди е твърдял, че Анкара не може да се причисли към западните наказания против Москва заради мощната взаимозависимост на Турция от вноса на съветски петрол и природен газ.

“Нашата стопанска система е такава, че налагането на наказания на Русия би навредило най-вече на Турция ”, съобщи през юни съветникът на Ердоган по външната политика Ибрахим Калън.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР