Най-голямата американска петролна и газова компания Exxon Mobil подписа обвързващо

...
Най-голямата американска петролна и газова компания Exxon Mobil подписа обвързващо
Коментари Харесай

Голяма сделка в петролния сектор на САШ: $60 милиарда

Най-голямата американска петролна и газова компания Exxon Mobil подписа обвързващо съглашение за закупуване на производителя на шистов нефт Pioneer Natural Resources Co. за 59,5 милиарда $.

Включвайки дълга, сумата набъбва до 64,5 милиарда $, се отелязва в изказването на Exxon.

Сделката ще бъде изплатена напълно в акции. Акционерите на Pioneer ще получат 2,3234 акции на Exxon за всяка акция от компанията, която имат. Това възлиза на $253 въз основа на цената при затваряне на 5 октомври и съставлява награда от почти 18% към цената на акциите на Pioneer.

Очаква се договорката да завърши през първата половина на 2024 година. Бордовете на шефовете на двете компании единомислещо утвърдиха транзакцията, само че е належащо утвърждение от акционерите на Pioneer и регулаторните органи, с цел да бъде осъществена.

В известието се споделя, че комбинираните запаси на фирмите в Пермския басейн, където се намират най-големите залежи на шистов нефт в Съединените щати, ще бъдат към 16 милиарда барела петролен еквивалент. Производството на Exxon в района ще се удвои до повече от 1,3 милиона барела на денонощие след привършване на договорката. В същото време добивът се чака да доближи 2 милиона барел дневно през 2027 година.

Ріоnееr e тpeтият пo гoлeминa пpoизвoдитeл нa пeтpoл, cлeд Сhеvrоn и СоnосоРhіllірѕ.

Акциите на Exxon паднаха с 1,8% в предпазарната търговия в сряда, до момента в който акциите на Pioneer се покачиха с 2,1%. Пазарната стойност на първата компания се прави оценка на $442 милиарда (ръст от 0,1% от началото на тази година), втората - на $55 милиарда (ръст от 4%).

Покупката на Pioneer е най-голямата договорка на компанията след сливането на Exxon и Mobil през 1999 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР