Най-големият суверенен фонд в света предупреди, че инвеститорите са изправени

...
Най-големият суверенен фонд в света предупреди, че инвеститорите са изправени
Коментари Харесай

Най-големият суверенен фонд предупреди, че "постоянната" инфлация ще удари възвръщаемостта

Най-големият върховен фонд в света предизвести, че вложителите са изправени пред години на ниска възвръщаемост, защото високата инфлация се трансформира в непрекъсната характерност на световната стопанска система. Николай Танген, основен изпълнителен шеф на Норвежкия петролен фонд, ръководещ активи за 1.3 трлн. $, сподели пред Financial Times, че е бил " водачът на тима " в яростния спор дали скокът на инфлацията е временен или трайна опасност. Потребителските цени са на най-високото си равнище от повече от две десетилетия в огромните индустриални стопански системи в света, по-специално в Съединени американски щати, където годишният ритъм на повишаване на цените доближи 7% през декември по отношение на едвам 0.1% през май 2020 година.

Танген не споделя широкоразпространеното мнение, че инфлацията ще бъде краткотрайна. Според него тя се трансформира в непрекъсната характерност на международната стопанска система.

Икономистите са разграничени по въпроса дали скокът на инфлацията ще бъде краткотраен. Някои настояват, че пандемията е предизвикала краткотраен потрес във веригите за доставки, който съответствува с внезапното икономическо възобновяване, което ще отслабне с течение на времето. Други обаче считат, че комбинацията от фактори, която се разви по време на пандемията, ще се отрази отрицателно на покачването на цените и то ще се задържи за повече време.
Инфлацията ще се задържи по-дълго от предстоящото
Танген съобщи, че доказателства за вярването му към този момент могат да бъдат видени в най-различни браншове на стопанската система. " Виждаме го на всички места, на от ден на ден и повече места. Видяхте по какъв начин Ikea увеличи цените с 9%, видяхте, че цените на храните се повишават, продължиха и доста високите цени на товари, цените на товарните транспорти, метали, артикули, сила, газ... Виждаме сходни знаци и за заплатите ", съобщи той пред Financial Times.
Реклама
Според него инфлацията ще удари по едно и също време и акциите, и облигациите. " Предстоят ни доста по-трудни времена - с извънредно ниски лихвени проценти и доста висок фондов пазар и с възходяща, а и на някои места, ускоряваща се инфлация, можем да забележим дълъг интервал от време с ниска възвръщаемост ", сподели той.

Проучване на компанията AQR Capital Management също сякаш удостоверява думите на Танген. То демонстрира, че класическият досега портфейл на вложител, който се състой от 60% акции и 40% облигации, сега обезпечава възвръщаемост от едвам 2% годишно. Стандартът, който се наложи в последните години, беше за 5%.

Именно заради тази причина и огромна част от огромните вложители започнаха да търсят различни източници, които да имат по-голяма възвръщаемост. В сходни цели се трансфораха хедж фондове, рисковите капитали и недвижимите парцели. По информация на доставчика на данни Preqin, цената на ръководените от огромни вложители различни активи доближи 13.3 трлн. $ през 2021 година Компанията планува, че до края 2026 година това число ще доближи 23.2 трлн. $.
Силна година все пак
Преди дни пък от Норвежкия върховен фонд оповестиха възвръщаемост на вложенията от 14.5% за миналата 2021 година " Добрите резултати се дължат основно на доста мощно развиване на пазара на акции през годината ", сподели в изказване тогава Танген.
Реклама
Технологичните акции направиха възвръщаемост от 30.2%, което ги прави най-добре представящият се бранш. Най-голям принос има присъединяване на фонда в Microsoft, Alphabet и Apple, демонстрира презентацията. На база на страна, в която са направени вложенията, най-хубави резултати са получени в Съединените щати. Те способстват със 107 милиарда $, следва Англия с 12.5 милиарда $.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР