Най-големият проблем в системата на здравеопазването е липсата на кадри.

...
Най-големият проблем в системата на здравеопазването е липсата на кадри.
Коментари Харесай

Синдикалист: Средната възраст на медсестрите у нас е 55-58, голяма част от пенсионираните работят

Най-големият проблем в системата на опазването на здравето е неналичието на фрагменти. Така натовареността е по-голяма, поставя се доста повече ексклузивен труд и в последна сметка заплащането е несъответстващо на труда, който се поставя. Това сподели ръководителят на Синдиката на българските медицински експерти Мая Илиева в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус "

Заплащането на медицинските сестри у нас варира сред 860 и 1500 лв. съществена заплата, като в множеството случаи то е под 1000 лв., посочи тя.  

Липсата на медицински фрагменти е голяма, акцентира Мая Илиева. Тя изясни, че в доста от огромните лечебни заведения дефицитът на експерти е решаван нерегламентирано, като се назначават болногледачи, студенти, специализанти, здравни асистенти. " Това са хора, които към момента нямат здравно обучение и по правилник не би трябвало да упражняват тази специалност. Но графиците се попълнят по този метод. А в провинцията мога да кажа, че една здравна сестра обслужва по две отделения ", даде образец тя.  

Проблемът може да бъде позволен, само че не с откриване на нови учебни заведения и филиали в самите лечебни заведения, където да бъдат обучавани фрагменти. " Ние и в този момент имаме учебни заведения и образованието е положително, само че за жалост няма искащи да упражняват тази специалност. За да стане тя привлекателна, би трябвало да бъдат решени проблемите на специалността, т.е. да бъде съответно заплащането, съгласно натовареността, да има стандарти, по които да се работи, да няма право да се работят 24-часови наряди, защото това сега е всеобща процедура ", изясни Илиева. 

Тя акцентира, че в системата на опазването на здравето Кодекса на труда не се съблюдава, а огромна част от работодателите слагат под риск освен живота на пациентите, а и на медицинския личен състав. " Тук изрично отговорността е освен на министерството, само че и на всички политици, защото опазването на здравето би трябвало да им е водеща политика, тъй като има значение за националната сигурност и живота на хората ", акцентира Мая Илиева.  

Повече от 50% от приключилите здравно обучение у нас отпътуват за чужбина, защото там имат по-голяма вероятност, съответно на полагания труд възнаграждение и по-добри трудови условия. В резултат в българското опазване на здравето не влизат млади фрагменти, уточни тя. " Средната възраст на медицинските сестри в България е сред 55 и 58 години. Голяма част от пенсионираните работят. Проблемът ще стане по-голям, когато огромна част от тях изоставен системата, тъй като млади фрагменти не влизат в нея. Тогава ще бъдат оголени извънредно доста структури и ще останат доста свободни работни места “, съобщи Мая Илиева. 

Това е и задачата на проведената на 17 май от Българската асоциация на експертите по здравни грижи кръгла маса.  

По мотив Световния ден на медицинските сестри тя пожела на сътрудниците си здраве и сили да продължат да упражняват специалността си, макар компликациите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР